Uit een Nederlands doctoraatsonderzoek blijkt dat het torenuurwerk van de Sint-Gummaruskerk ouder is dan werd aangenomen.
Tot op heden dacht men dat na de brand in 1702 de restanten van het toenmalige torenuurwerk (uit 1612) werden gebruikt om een nieuw uurwerk te maken. Nieuw onderzoek toont nu aan dat de oorsprong van het torenuurwerk toch enkele eeuwen eerder in de tijd te vinden is.
Tijdens het Nederlands doctoraatsonderzoek van Dr. P. Mestrom (“Uurwerken en uurwerkmakers in Limburg, 1367-1850”) is een verkoopakte ontdekt in het stadsarchief van Maastricht waaruit blijkt dat een torenuurwerk uit 1395 uit Maastricht is verkocht aan Lier, hoogstwaarschijnlijk gebouwd door Heinric van Thoren. Dit uurwerk uit Maastricht uit 1395 zou als basis zijn gebruikt voor het nieuwe uurwerk.
Voor het patrimonium van de stad betekent deze herdatering dat Lier een pronkstuk op wereldniveau bezit.
De toren van de Sint-Gummaruskerk herbergt zo een uniek historisch erfgoed:
– in oorsprong, één van de oudste torenuurwerken ter wereld (1395)
– nog enige werkende zogenaamde springtrommel van het automatisch speelwerk (1712)
– de enige overgebleven beiaard van de Lierse klokkengieter Allexius Julien (meeste klokken zijn gegoten tussen 1704 en 1707), een beiaard die in de loop der tijden verschillende keren werd aangevuld door andere gieters, en die in 2004 op uitzonderlijke wijze werd gerestaureerd en uitgebreid met nieuwe klokken (onder andere met een nieuwe Gummarusklok van bijna 8 ton). Deze beiaard wordt in de beiaardkringen beschouwd als één van de mooiste barokbeiaarden.

Dienst Toerimse Lier organiseert geregeld torenbezoeken, onder andere voorafgaand aan de beiaardconcerten (“Bronzen Woensdagen”) in de maanden juli en augustus.

Info: www.visitlier.be – info@visitlier.be
Foto: copyright Lierse Beiaardvereniging