De musical Damiaan neemt ons mee in het intrigerende verhaal van Pater Damiaan, een inwoner van het pittoreske Tremelo. Het podium wordt bevolkt door een dynamische cast van 185 getalenteerde acteurs, waaronder de opmerkelijke prestaties van de bekende acteur Pieter Jan De Paepe en Janis van Dorsselaer. De gordijnen gingen gisterenavond op voor de langverwachte première, en de initiële reacties van het publiek waren ronduit enthousiast. Voor degenen die deze betoverende productie nog niet hebben ervaren, blijft er een kans om dit te doen tot en met 2 september 2023. Mis deze gelegenheid niet om ondergedompeld te worden in het meeslepende verhaal op het podium.

Het podium van musicalspektakel Damiaan is gebouwd rond het oude klooster van de Basiliek van Scherpenheuvel. Naast de Mariahal komt een overdekte tribune voor 1.500 toeschouwers. De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel is een basiliek gelegen op het grondgebied van de Scherpenheuvel-Zichemse. Het is belangrijkste bedevaartsoord van het land. Scherpenheuvel was lange tijd slechts een gehucht van Zichem en werd door de toeloop van bedevaarders belangrijker dan Zichem. Het kreeg in 1605 stadsrechten en grachten en tegelijkertijd ook een grondplan in de vorm van een zevenpuntige ster met de basiliek in het centrum.

Jarenlang trekt Damiaan door de bergen van de Hawaïaanse eilanden. Daar ontmoet hij het gezin van weduwe Kaia en het jonge koppel Lani en Noé die plots geconfronteerd worden met de vreselijke ziekte lepra! Om dit dodelijk virus de baas te kunnen besluit de overheid de besmette personen te isoleren op het eiland Molokai. Damiaan ziet vanop de eerste rij hoe het gezin van Kaia brutaal uit elkaar wordt gerukt. Als de vraag naar vrijwilligers komt om de zieken in Molokai bij te staan is hij de eerste om te gaan. In een omgeving van dood en verderf, slaagt hij erin om iets unieks op te bouwen. Damiaan! Een hartverwarmende creatie met prachtige songs en een vleugje humor.

Over Historalia Productions:

Als professioneel productiebedrijf streven we naar het leveren van onvergetelijke ervaringen aan ons publiek. Onze passie voor geschiedenis drijft ons om verhalen tot leven te brengen en de toeschouwers te laten onderdompelen in een andere tijd en wereld. Met onze zorgvuldig ontworpen kostuums, decor en muziek, brengen we een unieke mix van entertainment en leerrijke feiten op het podium. We zijn trots op onze rijke geschiedenis en blijven ons inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed door middel van onze producties. We hopen dat u net zo enthousiast bent als wij over onze shows en kijken ernaar uit om u binnenkort te mogen verwelkomen bij een van onze spektakels

 

Producent & coördinatie

Simon de Merode studeerde af aan het Vesalius College, een Amerikaans College van de Vrije Universiteit Brussel. Hij behaalde een BA in Business Economics. Na een paar jaren als Junior Global Brand Manager van Leffe & Hoegaarden bij AB InBev in Leuven, heeft Simon de verantwoordelijkheid voor het Kasteeldomein in Westerlo op zich genomen. Hij is nu onder andere Gedelegeerd bestuurder van de VZW Vrienden van het Kasteel van Westerlo en producent van Historalia Productions.

Coördinatie

Ief Dams studeerde regie aan het RITS in Brussel en vervolgens Filmstudies en Visuele Cultuur aan de Universiteit Antwerpen. Na zijn opleiding werkte Ief als figuratiecoördinator bij ‘14-18’ (Studio 100), als productiecoördinator bij ‘Albert I’ (Historalia) en als regie-assistent bij ‘Beauty and the Beast’ (Marmalade). Daarnaast regisseerde hij verschillende musical- en theaterproducties (o.a. ‘Hairspray’, ‘Little Shop of Horrors’, ‘Het meisje met de zwavelstokjes’). Begin 2018 maakte Ief met zijn eigen productiehuis een muziektheatervoorstelling: ‘Ule, ik was veertien in 1914’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc de Bel. Ief stond in voor de regie en het scenario van deze voorstelling. De afgelopen jaren werkte hij als figuratiecoördinator, Assistent Company Manager en Assistent Resident Director voor de spektakelmusicals ‘40-45’ en ‘Daens’ (Studio 100).

Regie & Script

Luc Stevens is actief als regisseur van concerten, theater, muziektheater, musicals en massaspektakels. Hij streeft steeds naar kwalitatief hoogstaande zelf gecreëerde producties gecombineerd met een fantastisch samenhorigheidsgevoel. Met veel passie voor het vak regisseerde hij verschillende theater- en musicalproducties.

Voor hij Luc Stevens Producties oprichtte, was hij jarenlang leerkracht dramatische expressie en gastdocent muzikale vorming in de lerarenopleiding. Luc regisseerde tal van schitterende concerten zoals Villanella in Flagey Brussel, de eindvoorstelling van De Nieuwe Snaar in het Antwerpse Sportpaleis met Kris Wauters en Wim Opbrouck en het 11 novemberconcert in de kathedraal van Ieper in opdracht van The Last Post Association.

Hij verzorgde de geluksvoorstellingen van Leo Bormans en de Cuninavonden met onder andere Nathalie Meskens, Sabine De Vos en Luc Appermont. Hij regisseerde de groepen As You like it, Petticoat, Percussive en de bonanza’s en ging op tournee met theaterstukken Wakannekik Ontstemd en Joie de vivre waarin Michiel Demeyer, Ivan Pecnik en Lotte Stevens meespeelden. Hij schreef en regisseerde tal van megaproducties: Gheelamania I, II en III, Mol in Scène I en II, de Groote Rappèl I en II, (N)iemandsland, de Merodes en Kerstmagie. In Marie-Antoinette speelden onder andere Mark Tijsmans, Ann Van den Broeck en Anne Mie Gils en in Albert I werkte hij samen met Lucas Van den Eynde, Barbara Dex, Michiel Demeyer en Sasha Rosen. In Zoo of Life werkte hij samen met Jelle Cleymans, Tinne Oltmans en Warre Borgmans.

Luc heeft voor alle Historalia-spektakels (Marie-Antoinette, Albert I, Rubens en 1830) de regie en de scripts op zijn naam staan.

Componist

Muziek is voor Sam Gevers altijd meer geweest dan een passionele hobby. Aan het Conservatorium van Antwerpen studeerde hij met grote onderscheiding af als slagwerker, dirigent en pedagoog.

Sinds 2010 drumt Sam bij de Muziekkapel van de Belgische Marine. Als freelancemuzikant speelde hij mee met o.a. de Filharmonie en het Nationaal Orkest van België. Tijdens Night of the Proms begeleidde hij popsterren zoals Donna Summer, Ike Turner en Macy Gray. Als percussionist werkte hij mee aan de musicals Evita, Elisabeth, Joseph, Oliver!, Fiddler on the roof, Assepoester en Wizard of Oz. Met zijn groep Percussive, een toonaangevend slagwerkgezelschap maakte hij tournees wereldwijd.

Sam componeerde alle muziek voor de musicalspektakels Zoo of Life, Marie-Antoinette, Albert I, Rubens, 1830 Gheelamanie en Mol-in-Scène. Zijn werken voor grote ensembles worden internationaal uitgevoerd. Een deel van Sams muziek is uitgegeven bij Metropolis Music Publishers.

Met zijn slagwerkfilmpjes voor Iedereen Beroemd won hij twee awards op het Corporate Video Festival.

Nog tot 2 september 2023