Op 8 juli onderzocht het labo van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) haar 500.000ste staal sinds de digitale registratie vanaf 1995. Een waar record, met gemiddeld 20.000 stalen van afvalwater, drinkwater, zwemwater, grondwater, oppervlaktewater, legionella, bodemstalen en dergelijke. stijgt jaarlijks. Vorig jaar werden 316.237 analyses uitgevoerd op 24.963 stalen. Hiermee ondersteunt het PIH zowel de provincie alsook de gemeenten en het gewest in een gefundeerd milieubeleid. 

Het PIH is een expertisecentrum rond milieu en gezondheid en heeft als kerntaak het bevorderen van de volksgezondheid én een kwalitatieve leefomgeving. Dit voor en in samenwerking met overheden zoals het eigen provinciale bestuur, de gemeenten, Vlaamse overheidsdiensten, politiezones. Het PIH beschikt over een milieulaboratorium als spil van de technische ondersteuning en over een team van deskundigen op vlak van milieu en gezondheid.

Het PIH labo onderzocht op 8 juli haar 500.000ste staal (sinds de start van de tellingen in het labo informaticasysteem LIMS in januari 1995). Gedeputeerde Jan De Haes: “Met hun expertise ondersteunt het PIH niet alleen het provinciaal milieubeleid, maar ook de gemeenten en de Vlaamse overheid. In 2018 deden 67 van de 70 Antwerpse gemeenten een beroep op het PIH voor analyses of ondersteuning. Ook burgers kunnen bij het PIH terecht voor onderzoek van putwater of van hun groentetuin.” 

Jaarlijks worden gemiddeld 20.000 stalen onderzocht. In 2018 onderzochten de medewerkers 24.963 stalen. In totaal werden daarop 316.237 analyses gedaan. Het gaat om bepalen van verontreinigende stoffen, zoals metalen en pesticiden of om onderzoek naar bacteriën (bijvoorbeeld legionella, salmonella) en kleine waterdiertjes.

Afvalwater maar ook drink- en zwemwater worden het meest geanalyseerd.

Het PIH labo is gespecialiseerd in de analyse van water: afvalwater, oppervlaktewater, drinkwater, zwemwater, grondwater, … . In 2018 waren 92,3% van de stalen waterstalen. Via deze analyses kan het PIH uitspraken doen over de kwaliteit en/of de vervuiling van een staal. 

Afvalwater uit waterzuiveringsstations en uit lozingen van bedrijven wordt gecontroleerd om de kwaliteit van het water in onze rivieren te beschermen. Zo verbetert het PIH de kwaliteit van ons leefmilieu. Het onderzoek van drinkwater (22%) en zwemwater (9%) is gericht op het beschermen van de gezondheid. Verder onderzoekt het PIH ook bodemstalen. Het gaat om bijvoorbeeld de grond in tuintjes, zodat de bewoners veilig groenten kunnen kweken, over de grond die verzet wordt bij wegenwerken of over het slib op de bodem van rivieren dat moet geruimd worden. Verder wordt ook twee keer per jaar lood in bloed onderzocht in Hoboken. 

Kwaliteit is een belangrijke zorg voor het milieulabo van het PIH. Heel het jaar worden inspanningen gedaan om de kwaliteit te garanderen en te verbeteren. Het PIH beschikt sinds 1996 over een BELAC accreditatie en over verschillende erkenningen.

Gedeputeerde Jan De Haes: “Om een goed milieubeleid te kunnen voeren, zijn wetenschappelijke analyses en feiten heel belangrijk. Met het PIH kan de provincie heel concreet beoordelen of water of bodem al dan niet vervuild is, en/of een bedreiging vormen voor de gezondheid. Dat dit expertisecentrum haar 500.000ste staal onderzoekt sinds de digitale registratie, bewijst dat zij een belangrijke partner is voor vele overheden. Ik wil de 115 medewerkers dan ook feliciteren met deze mijlpaal en hun dagelijkse inspanningen.”

Waar kunnen de experten van het PIH een antwoord op geven?

Is dit grondwater/putwater drinkbaar?
Wat is de kwaliteit van oppervlaktewater bij vermoedens van lozingen, verontreinigingen,..?
Is een vijver geschikt als viswater of wat kan de oorzaak zijn van vissterfte?
Werkt de behandelingsinstallatie voor huishoudelijk afvalwater goed?
Is de kwaliteit van zwemwater van zwembaden, recreatievijvers, saunacomplexen goed?
Zit er legionella in risicopunten van waterleidingsinstallaties?

Meer informatie: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/pih/onderzoek.html

Foto top: Gedeputeerde Jan De Haes (rechts op de foto) bracht een bezoek aan het PIH
Foto tekst: Taartdiagram: soorten monsters in 2018