Laus Polyphoniae is voor de liefhebbers van oude muziek een tiendaagse om naar uit te kijken. Van 18 tot en met 27 augustus legt het zomerfestival van AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen) met Antwerpen. Townscape – Soundscape het muziekleven in het Antwerpen van de 15de en 16de eeuw bloot. 

Een festival voor muziek
Antwerpen kende in de late 15de en vooral 16de eeuw een ongeziene economische en culturele bloei. De Scheldestad was een internationale metropool. Goederen van over de hele wereld werden er verhandeld door koopmansfamilies die grote fortuinen vergaarden. In die bedrijvige stad werd ook gemusiceerd op allerhande plekken, van grootse kerken tot private woningen. De beste zangmeesters werden ook aangeworven om muziek te componeren voor de Antwerpse kathedraal, toen ‘gewoon’ een kerk. Verschillende meesters in de polyfonie, zoals onder andere Obrecht, Ockeghem, Pevernage en Verdonck, hadden dan ook banden met Antwerpen. Hun muziek weerklinkt weer dankzij de beste internationale ensembles zoals Blue HeronCappella Pratensis & I FideliLe Miroir de Musique en Stile Antico. Het Belgische graindelavoix vertelt met het tweeluik Wonderjaren en Hongerjaren een bijzonder verhaal over het hoogtepunt en de zwanenzang van Antwerpen maar ook van de polyfonie in Antwerpen: wat flamboyant begint, eindigt donker.  

 

Door uitgevers zoals Plantijn en Phalesius was Antwerpen toen ook het centrum van de boekdrukkunst. Dankzij overgeleverde drukken kunnen we de historische muziek ook vandaag nog uitvoeren. Huelgas EnsembleCollegium Vocale Gent, het Portugese Cupertinos en de Franse sopraan Perrine Devillers bladeren door hun historische partituren. Het Antwerpse ensemble Utopia kijkt in detail naar de Beeldmotetten, een unieke druk met prachtige gravures die ook muziek bevatten, een typisch Antwerps fenomeen en bovendien Vlaamse topstukken. Componist en videokunstenaar Benjamien Lycke formuleerde een hedendaags visueel en muzikaal antwoord op de eeuwenoude Beeldmotetten. 

Maar ook een editie met literatuur en geschiedenis
Bij een 30ste editie hoort feest! Eens de sfeer opsnuiven van een 16de eeuws feest? Dat kan op zondag 27 augustus, want dan geeft Muziektheatercollectief Les Âmes Perdues het bekende Antwerpse liedboek een actuele en koldereske herinterpretatie. Eerder op donderdag 24 augustus vertelt Comet Musicke het verhaal van Georges Lohoys en Jean Hobreau, twee Antwerpenaars die hun krachten bundelden om muziek  te leveren voor allerhande festiviteiten! Klavierspeler Mario Sarecchia en historicus Michael Pye, succesauteur van Antwerpen, de gloriejaren, bundelen dan weer de krachten voor een muzikale vertelling over het muziekleven in de Antwerpse 16de eeuw. Auteur Wendy Wauters vervolledigt de festivalaffiche op woensdag 23 augustus met een lezing over haar boek De geuren van de kathedraal

Praktisch
Laus Polyphoniae vindt plaats van 18 tot en met 27 augustus in AMUZ en op diverse historische locaties in Antwerpen.  Tickets & info: https://amuz.be/laus-polyphoniae.