Op vrijdag 19 mei 2017 werd de nieuwe buitenklas ‘het Mierennest’ officieel geopend in de natuurtuin van het PIME door gedeputeerde Rik Röttger en leerlingen van basisschool De Octopus. Als je de nieuwe buitenklas vanop een afstand bekijkt, doet ze denken aan een gigantisch mierennest. De naam past ook bij de namen van de andere buitenklassen van het PIME die Vossenhol en Kraaiennest heten. De dienst Mondiaal Beleid en het PIME sloegen de handen in elkaar voor de bouw van deze buitenklas. Het ontwerp, gebaseerd op de principes van permacultuur en duurzaam bouwen, is van de hand van Bert Peeters, coöperant van de provincie Antwerpen in het Zuiden. Diensthoofd Mondiaal beleid Dieter Goossens: “De buitenklas biedt ons een mooie kans om kennis en ervaringen van het Zuiden te vertalen naar het Noorden: wonen en leven met wat er voorhanden is, met de natuur als uitgangspunt en met het oog op een duurzame levensstijl.”
De klas werd gebouwd door groene ondernemers Ecomanus en De Groene Fietser. Ze is bijna helemaal opgebouwd uit gerecycleerd materiaal dat ze haalden binnen een straal van 10 kilometer rond het PIME. Een sterk staaltje van circulaire economie! De muren zijn gemaakt van 250 oude autobanden die gevuld werden met aangestampte aarde. Het dak van recupereerde zeilen. De mozaïekvloer bestaat uit brokstukken van een natuursteenhandel uit de buurt en de zitbanken zijn gemaakt van afvalhout van lokale bouwaannemers.
Gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu en mondiaal beleid, is bijzonder opgetogen met dit nieuwe initiatief: “In het PIME leren jaarlijks meer dan 10.000 jongeren op een interactieve manier over natuur, milieu en duurzame ontwikkeling. Met deze nieuwe buitenklas leggen ze ook de link met mondiaal beleid.”
Voor het PIME is dit al de vierde buitenklas in hun natuurtuin. Het educatieve centrum biedt activiteiten aan over natuur en milieu voor duurzame ontwikkeling en richt zich op scholen. Directeur Gerd Goris: “Buitenklassen laten de leerlingen tijdens hun bezoek aan het PIME optimaal de natuur beleven. Bovendien heeft buiten leren een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties van de leerlingen. Ze zijn enthousiaster, geconcentreerder, taakgerichter en hebben meer zin in leren. Het Mierennest is daarnaast bijzonder omdat het een mooi voorbeeld is van duurzaam bouwen en circulaire economie. We zijn er dan ook erg trots op!”