Op de dag van de Michelin uitreiking in Antwerpen presenteerde Westtoer in Hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge de achtste editie van “ Het lekkere Westen”. Het Lekkere Westen is een van de uithangborden van de gastronomische troeven van West-Vlaanderen. West-Vlaanderen blijft mijlenver vooruit de gastronomische topprovincie in Vlaanderen. Directrice Iris Cornette van de hotelschool sprak over culinair goud. Voeding doet dromen, het zal altijd blijven bestaan. Het is een deel van het leven. In de school kneden ze bv. de bakkers van de toekomst. De school werkt met passie aan iedereen en zorgt voor creativiteit. Het resultaat zijn de vele toonaangevende chefs die hier laureaat werden. Zij zijn de ambassadeurs van de voortvarende dynamiek van de West-Vlaamse gastronomie.

Het Lekkere Westen kende een begingeschiedenis met twee edities die de nadruk legden op jong keukengeweld. Dit werd uitgerold in 2012. Daarna kwamen er de oudere chefs, gevestigde waardes, de lokale productie en de creativiteit bij.  Bij de eerste editie klokte men af op 61 chefs.

Nu brengt Het Lekkere Westen de culinaire troeven samen van de vier regio’s en Brugge. De hedendaagse chefs zijn de ambassadeurs en vertellen een authentiek verhaal. En het mooie hier is ook dat gewone bistro’s naast sterren chef  restaurants staan.

Dat West-Vlaanderen met verve de lekkerste provincie is kan je aan veel zaken merken. Niet alleen zijn er 29 Michelin ster restaurants en 190 genoemden bij Gault Millau, er zijn ook niet minder dan drie hotelscholen (  Spermalie, Ter Groene Poorte en Ter Duinen  Koksijde). Verder vinden we 57 unieke brouwerijen en meer dan 70 ha wijnteelt. Er is een immens aanbod aan streekproducten. De hoeveproducten zijn een magneet in de korte keten van West-Vlaanderen met een immens aanbod. En niet te vergeten er is de zee met heerlijke noord zeevis.

Van alle kaas in België komt 70 % uit West-Vlaanderen.

Dit jaar telt Het Lekkere Westen 205 chefs. Dit zijn er 45 meer dan verleden jaar. De selectie werd gemaakt door Westtoer in samenwerking met Horeca West-Vlaanderen. Zij zijn de ambassadeurs met een voorliefde voor lokale producten.

Het is een unieke campagne. Het is een uitnodiging om de streek te verkennen. Een heerlijke combinatie wandelen, fietsen en de Grote goesting van Westtoer. Alle chefs hebben de liefde voor hun streek. Het zijn story tellers en gastronomie is een belangrijk thema in het toerisme. Toerisme een sector waar in West-Vlaanderen ruim 50.000 mensen hun werk vinden. De chefs gaan voor lokaal, duurzaam en samenwerking. Geen concurrentie.

In het Brugse Ommeland vertellen negen nieuwkomers hun verhaal. De Kust presenteert een selectie van 11 nieuwe chefs, De Leiestreek telt zeven nieuwkomers en ook de Westhoek onderscheidt zich met tien nieuwe adressen. Tenslotte in Brugge zijn er acht nieuwkomers waaronder Réliva, een der weinige vrouwelijke chefs. Chef Lien wil haar passie voor pure en (h)eerlijke producten en wijn delen met haar gasten. Haar culinaire creaties worden geïnspireerd door wat het land, de zee en de lucht op dat moment te bieden hebben. Hiervoor werkt ze enkel samen met lokale boeren, vissers en jagers die het ritme van de natuur volgen. Respect voor de biologische land- en tuinbouw en het dierenwelzijn staan hierbij voorop. Een extraatje bij Réliva is de expertise van vader Lien aangaande het wijnassortiment. www.reliva.be

Het handige gidsje met een overzicht per regio van de 205 chefs is te vinden over heel West-Vlaanderen.

Naar analogie met Het Lekkere Westen zal er in 2024 ook gestart worden  met “ de cafés van het Lekkere Westen. Een nieuwe themalijn. Een hele reeks West-Vlaamse cafés gaan een uniek verhaal vertellen en presenteren bovendien een mooi aanbod met West-Vlaamse bieren en lokale versnaperingen.

Info: www.visitwestvlaanderen.be/hetlekkerewesten

Foto’s en tekst: A. Charrin