Op zondag 15 mei 2022 strijkt het Euregio Jeugdorkest (EJO) eindelijk weer neer in Hoogstraten want het in januari geplande nieuwjaarsconcert kon helaas niet doorgaan omwille van de gekende redenen. Voor dit nieuwe programma met als titel ‘Shakespeare’ werkt het Euregio Jeugdorkest samen met twee woordkunstenaars: slamdichter Tom Driesen en schrijver Frank Van Pamelen, beiden voormalige stadsdichters van respectievelijk Turnhout en Tilburg. Ze brengen tussen de muziek door prachtige eigen gemaakte teksten die gebaseerd zijn op of verwijzen naar het werk van de schrijver der schrijvers William Shakespeare.
 
Het Euregio Jeugdorkest aan u voorstellen hoeft inmiddels niet meer. Dit symfonisch orkest met de meest getalenteerde jongeren uit Vlaanderen en Nederland staat al ruim 20 jaar onder de bezielende leiding van Hoogstratenaar Hans Casteleyn. In 2018 werd het orkest nogmaals uitgeroepen tot beste Jeugdsymfonieorkest van Nederland en kaapte het alle prijzen weg op het World Orchestra Festival in Wenen. Na ruim een jaar te kunnen surfen op deze prachtprestaties en volop in de voorbereiding van een reeks concerten en allerlei andere plannen brak de pandemie uit. Jammer genoeg was dat voor het EJO niet de enige beproeving voor 2020. In november kwam het nieuws vanuit de provincie Noord-Brabant dat, na het afschaffen van de Vlaamse subsidies in 2017, nu ook de Nederlandse subsidies volledig wegvielen voor dit orkest dat toch hét opleidingsorkest voor jong muzikaal toptalent genoemd mag worden. Momenteel overleeft het EJO dankzij milde giften van sponsors en privépersonen die het orkest een warm hart toedragen.

Na een heel korte herstart met klein orkest in september 2020 bleef het uiteindelijk nog een heel jaar stil in en om het EJO-podium. In september 2021 kon het gelukkig weer wél. Met een vernieuwde bezetting en nieuwe muziek vloog het orkest er weer in met volle energie. Het programma ‘Music, Maestro’ kon gelukkig nog 4 keer worden uitgevoerd voor het land cultureel weer dicht ging voor enkele maanden. Sinds februari dit jaar konden de repetities terug opstarten en in maart klonk het Shakespeare-programma voor de eerste keer in Goirle, in april deed het orkest Oss en Eindhoven aan en in mei Tilburg en dus ook Hoogstraten. 
 
Benieuwd geworden hoe William Shakespeare vertaald wordt naar het moderne concertpodium? Zorg dan dat je erbij bent! Het concert wordt feestelijk geopend met Solemn March for Shakespeare Celebrations, een verborgen parel van Smetana. Ook de Nederlandse componist Wagenaar mag niet ontbreken met één van Shakespeares komische theaterstukken: De getemde Feeks. Romantiek krijgen we vervolgens in het beroemde Romeo en Julia van Tsjaikovski. Tenslotte gaan de muzikanten op het oorlogspad met Henry V van Walton, de grandioze suite uit de gelijknamige film. Alvast veel luisterplezier!

Een productie van vzw LA:CH en vzw EJO
Concert ‘Shakespeare’ door het EJO, dirigent Hans Casteleyn
Zondag 15 mei 2022 om 15u30
Gemeenschapscentrum – Rabboenizaal Hoogstraten, Antoon de Lalaingstraat 3a
Tickets en info: www.vzw-lach.be of bij VisitHoogstraten
Ticketprijs in voorverkoop: € 18, aan de kassa: € 22. Ticketprijs voor jongeren (- 18 jaar): € 10.

Programma
Solemn March for Shakespeare Celebrations (B. Smetana)
De getemde feeks (J. Wagenaar)
Romeo en Julia (P.I. Tsjaikovski)
Henry V (W. Walton, arr. Mathieson)
                 I. Overture – The Globe Playhouse
                 II. Passacaglia – The Death of Falstaff
                 III. Charge and Battle
                 IV. Touch her soft lips and part
                 V. Agincourt Song

Meer info via www.vzw-lach.be