Zondag 30 mei 2021
In aanwezigheid van onze verantwoordelijke minister,
Madame Ludivine Dedonder, minister van Defensie

Van geklasseerde site
Het Ereperk der Gefusilleerden in Brussel is een kleine begraafplaats gelegen Kolonel Bourgstraat in Schaarbeek. Het bevat 365 graven van verzetslieden uit de twee wereldoorlogen. Elke vierde zondag van april wordt op het Ereperk der Gefusilleerden een nationale hulde gebracht aan de slachtoffers van de naziconcentratiekampen en -gevangenissen, in de aanwezigheid van de hoogste instanties van het land.

Via deze link (https://tinyurl.com/r36sbvvj) vindt u foto’s en biografieën van acht verzetstrijders die tijdens beide Wereldoorlogen door de Duitsers werden geëxecuteerd .

Op 12 januari 1983 werd de site geklasseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het koninklijk besluit van 31 juli 2020 verleent aan het Ereperk de titel van “Nationale Necropool”.

Historische achtergrond
Het Ereperk der Gefusilleerden werd ingericht op wat vroeger de Nationale Schietbaan was, de plek die nu door de gebouwen van de VRT en de RTBF wordt ingenomen. De Nationale Schietbaan, een terrein van 18 hectaren eigendom van Defensie, werd gebruikt voor de opleiding van militaire eenheden die in Brussel gekazerneerd waren en ook particulieren hielden er schietoefeningen. Ze verving de primitieve opstelling uit 1888-1889 op het Daillyplein die uit veiligheidsoverwegingen werd weggehaald en die door de Prins-Boudewijnkazerne werd vervangen. De Nationale Schietbaan in Schaarbeek werd op 29 april 1963 afgebroken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Nationale Schietbaan opgeëist door de Duitse bezetter die er 35 personen terechtstelde, onder wie Philippe Baucq, Edith Cavell(foto tekst) en Gabrielle Petit. Op 10 april 1919 werd in de noordwestelijke hoek van de site een gedenksteen met de namen van de slachtoffers aangebracht. Daar werd dan een klein monument ter ere van Edith Cavell aan toegevoegd. Na de wapenstilstand werden de lichamen naar het Ereperk van de begraafplaats van Schaarbeek overgebracht of aan de families overgedragen. De gedenksteen en het monument werden in 1940 door de bezetter vernietigd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelden de nazi’s 261 personen op de Schietbaan terecht. Na de oorlog werd de weide waar de slachtoffers begraven werden een herdenkingsoord: het Ereperk der Gefusilleerden.

Beschrijving van de site
Kruisen, David-sterren en betonnen zuilen staan op het Ereperk opgelijnd en door die sobere opstelling sluit het oord aan bij de herdenkingsbegraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Het rechthoekige en sterk hellende terrein wordt omzoomd door bomen en hagen; de zuidzijde vertoont een heuveltje van de vroegere Nationale Schietbaan. Daar werd een nieuwe gedenksteen voor de gefusilleerden van de Eerste Wereldoorlog aangebracht. Een gedenkteken uit 1970 – een hoge zuil en een urne met relikwieën van de slachtoffers van de concentratiekampen – eert bovendien de nagedachtenis van de Belgische Onbekende Politiek Gevangene van de Tweede Wereldoorlog.

Verloop van de plechtigheid op zondag 31 mei
14u00: onthaal van de genodigden;
14u30: verwelkoming door de voorzitter van de Nationale Confederatie van Politiek Gevangenen en Rechthebbenden van België (NCPGR);
14u37: inhuldiging van de plaat “Nationale Necropool” door de minister van Landsverdediging en toespraak;
15u00: neerlegging van kransen bij het monument van de politiek gevangenen;
15u15: einde van de plechtigheid.

Facebook Live : vanaf 14u30 op de Facebook-pagina van het WHI.

Foto’s: www.warheritage.be / WHI