Het stadhuis van Antwerpen, waar men spreekt over het Schoon Verdiep, komende van Bel-Etage, de naam geeft aan dat er de meest representatieve ruimtes daar in het Stadhuis gevestigd zijn. Waaronder de Prachtige trouwzaal vroeger de Statenkamer genoemd en de mooie schilderachtige Leyszaal, volledig aangekleed met de prachtige schilderijen van Hendrik Leys tussen 1861 en 1869, voormalig was dit de Herenkamer. Oorspronkelijk was het Stadhuis gebouwd rond een grote binnenkoer. Begin 1820 was er spraak van deze te overkoepelen, in 1860 wordt dit plan terug opgenomen en maar eerst in 1870 keurt de gemeenteraad een bestek voor de werken goed. Dan wordt de open binnenkoer een overkoepelde hall, een gesloten trappenhuis langs twee zijden, zoals we het nu kennen dat toegang geeft tot het Schoon Verdiep. In heel het Stadhuis, dat de moeite loont tot een bezoek, kan men aan allerhande kunstwerken, de geschiedenis van Antwerpen en het stadhuis terug vinden, al is het maar met een herdenkingsplaat die midden de trap op 4 november 1876 wordt aangebracht voor de vreselijk gebeurtenissen vloeiend uit de Spaanse Furie van 1576, waar het Stadhuis helemaal uitbrand. Door de jaren door wordt het Stadhuis van Antwerpen gerenoveerd, aangepast en worden er hier en daar nog schatten terug gevonden. Het stadhuis, dat één van de mooiste en grootste museums is van Antwerpen, krijgt nu 2018/2019 de zoveelste onderhoud en facelift beurt.

 

 

In het boek Het Antwerpse Stadhuis krijgt u deskundige uitleg over dit prachtig gebouw. Dit alles is dan ook opgebouwd met vele prenten en foto’s van tekeningen, schilderijen en nog niet verschenen foto’s. Je vind er ook een Tijdslijn in over het Stadhuis – Vorsten en Staten – en De Stad Antwerpen, dit vanaf 751 tot en met 2015 de viering van 450 jaar Stadhuis, waar ook een speciale herdenking penning van uitgegeven.

 

Beknopte geschiedenis van het Antwerps Stadhuis: In 1565, nu 450 jaar geleden, kreeg Antwerpen een nieuw stadhuis. In het boek dat verschijnt naar aanleiding van die feestelijke verjaardag plaatsen de auteurs de geschiedenis van de bouw van het stadhuis tegen de achtergrond van de groei van Antwerpen van bescheiden centrum voor jaarmarkten tot een van de belangrijkste handelscentra van Europa. De bouw en de inrichting van het stadhuis komen uitgebreid aan bod. De auteurs schetsen hoe het stadhuis werd gebruikt en wie er werkte. In de zestiende en zeventiende eeuw gonsde het er van activiteiten. In de negentiende eeuw kreeg het een grondige renovatie en werd het aangepast aan de moderne samenleving van na de Franse Revolutie. In de loop van de laatste 200 jaar is het een komen en gaan van bouwmeesters, architecten, ambtenaren en diensten. Het boek brengt een levendig verhaal en is rijk geïllustreerd.

Auteur: Inge Schoups & Johan Veeckman

ISBN : 9789053253878

Prijs:€ 12,50

Uitgever : Pandora Publishers

Foto’s Antwerpen .be
YouTube film van helax3