KALMTHOUTNa het succes van D- Day in juni 1944 werd er redelijk vlug opgerukt in de richting van België. Hier in het noorden echter kwam veel tot stilstand vanaf september en werd er terug fel gevochten. Iedereen kent Operation Market Garden ( Arnhem), de Slag van de Ardennen  en recent ook de uit het stof gehaalde Slag van de Schelde. Hiertussen echter was een corridor, ruwweg van de Noorder Kempen tot Etten- Leur. Tussen 20 oktober en 4 november 1944 vond hier Operation Pheasant plaats om Noord- België en Noord-Brabant te bevrijden.  Deze militaire operatie is niet zo gekend en nu bijna 80 jaar later gaat men ze laten herbeleven met een historisch spektakel.

Ze komt tot stand dank zij een samenwerking tussen MARS, de grootste vereniging van Nederland voor militaire, levende geschiedenis, de Second Armoured Division, een groep die oorlogsmateriaal verzamelt en de gemeente Kalmthout.

Zij kruipen in de huid van onder meer de Britse 147th. Royal Tank Regiment en de Amerikaanse 104th.  Infantry Division. Beide eenheden vochten hier te Kalmthout.

De re-enactment groep telt 300 figuranten uit 17 landen. Operationeel gaat het over 65 geallieerde voertuigen en 40 Duitse. Dit gaat van jeeps tot twee heuse Shermantanks. Alle wapens zijn onklaar gemaakt en men werkt met losse flodders. Op de terreinen van firma DBT aan de Magermanse Heide in Nieuwmoer slaan ze enkele dagen hun tenten op. Hier is op zondag 22 oktober het publiek welkom tussen 10u en 17u. Er wordt ook voor food trucks gezorgd door de gemeente. De veldkeuken van de groep is wel present maar door “ Europese regels” is ze niet toegankelijk voor het publiek.

In de loop van de dag zal er twee maal een historisch spektakel zijn dat telkens 45 minuten duurt. De inkom is gratis.

Op maandagochtend 23 oktober verwelkomen ze de leerlingen uit de zesde studiejaren van alle Kalmthoutse scholen. Zij krijgen rondleidingen. De strijd voor onze vrijheid wilt de organisatie blijvend herdenken.

Later volgt de groep de route van Operation Pheasant om op 28 oktober af te sluiten in Etten-Leur met een groots spektakel.

De inkom te Nieuwmoer is gratis.

Tekst en foto’s: Gust Charrin.