Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. Wat kan jij doen voor wilde bijen in je tuin? In Vlaanderen zijn er nog bijna 350 wilde bijensoorten die planten bestuiven, daarbij horen ook honingbijen, hommels en solitaire bijen. Wie wilde bijen aan het werk wil zien, moet voldoende nectarbronnen in zijn tuin voorzien en de bijen helpen te overleven. In je tuin of op je balkon kan je heel wat acties ondernemen voor wilde bijen.
Werk met bloemen
Leg een bloemborder aan. Kies voor inheemse plantensoorten en vermijd dubbele bloemen, hier zijn de meeldraden en stampers via kunstmatige selectie vervormd tot bloemblaadjes. Bijen halen hun nectar net uit die stampers en meeldraden. Met wat kalk in de bloemborder creëer je een uniek plekje waarin planten zoals slangenkruid, wilde cichorei of betonie goed gedijen.
Plant bloembollen in het najaar: vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus zijn vroege bloeiers en zijn populair bij bijen en vlinders. Die bloeien van eind februari tot begin april. Ook madeliefjes, paardenbloemen en boterbloemen kunnen tussen de bollen tot bloei komen. Wanneer de bloembollen uitgebloeid zijn en wanneer de zaden volledig gerijpt zijn, mag je opnieuw maaien (na april).
Kies de juiste balkonplanten: Ook op een balkon kan je bijen helpen. Vervang begonia’s en petunia’s door een mix van grasklokje, wilde reseda en ezelsoren.  Opgelet, potgrond geeft een te rijke voedsellaag voor deze plantensoorten. Plant je balkonplanten dus liever in een mix van compost en leemzand.
Hang een bijenhotel op
Driehonderd van de 350 bijensoorten in ons land zijn solitair. Ze wonen in holletjes en die vinden ze steeds minder, maar daar kunnen we iets aan doen. Maak zelf een bijenhotel of koop er eentje in de winkel.
Hoe bouw je zelf een bijenhotel? Wat is de beste plaats om je bijenhotel op te hangen? Je leest er alles over in ons gratis e-boek. Vraag het aan en download onmiddellijk onze tuingids vol ideeën en praktische tips voor je tuin, en help de wilde bijen!
Tip: een bijenhotel vergt géén onderhoud
Hergebruik je hotel jaar na jaar. Een bijenhotel moet je zelf niet proper maken of onderhouden. Bijen metselen de gangen dicht. Daarachter brengen de larven de winter door. De kersverse bijtjes maken de buisjes van binnenuit open wanneer  ze er klaar voor zijn. Het enige wat je moet doen, is het bijenhotel in het voorjaar (vanaf februari) op een droge plek in de zon hangen.
Bijenlinks
Aculea: wilde bijen en wespenwerkgroep van Natuurpunt
Bijencampagne Natuurpunt Gent
Wilde bijenwerkgroep van Natuurpunt regio Mechelen
Wilde bijenproject Universiteit Gent
www.levedebijen.be: verzamelsite met organisaties, acties en weetjes rond hongbijen en wilde bijen
Red de bijen – Greenpeace (Be)