Op 24 februari 2017 gaat Helena van Theater FroeFroe in première als openingsvoorstelling van de 20 ste editie van het Krokusfestival in Cultureel Centrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt.

Helena 10+
En straks zijn we allemaal dood

Een voorstelling over het icoon Helena Van Troje, een vrouw, een mythe. Een grotesk verhaal van eigenwaarde en twijfel, een uitspatting van theaterplezier.

Aan de ene kant van de egeïsche zee ligt griekenland dat wordt geregeerd door mannen en geiten. de regels zijn er duidelijk: zonder zwaard kom je de krijgsraad niet in, alleen wie op het paard zit spreekt, bij zeus wil. griekenland telt één vrouw: helena. ze heeft geen zwaard en zit nooit op het paard.
Aan de andere kant van de egeïsche zee ligt troje met zijn goddelijke paarden. de muren errond zijn onneembaar. er wordt gedanst, wijn gedronken. strijdlust en roem wordt er bezongen. als helena kon, ze zwom de hele egeïsche over, helemaal naar troje. maar sommige grieken willen hun enige vrouw niet laten gaan. en anderen haten Troje.

Helena wie?

helena
dochter van zeus
geschaakt door theseus
het hof gemaakt door odusseus,
diomedes, antilochos, agapenoor,
sthenelos, amfimachos, thalpios,
menestheus, schedios, epistrofos,
poluxenos, ajax, podarkes, patrokolos
uitgehuwelijkt aan menelaos
vrouw van paris
opgeëist door menelaos, odysseus en akamos
bevochten door agamemnon (en zijn leger)
verdedigd door hektor, priamos, aeneas (en hun leger)
verguisd door alle weduwen
zelf weduwe van paris
toegewezen aan deïfobos
gezocht, gevonden, vergeven door en herenigd met menelaos
weduwe van menalaos
verdreven door nikostratos
opgehangen door de bedienden van poluxo
(meegenomen door de goden naar de onderwereld
daar definitief hertrouwd met achilles, held der helden)
zo hadden de goden het onder elkaar bedisseld,
zo is het gegaan.
Helena’s levensverhaal werd door een man geschreven. Als mooiste vrouw ter wereld werd ze herhaaldelijk door een man opgeëist, aan een andere man toegewezen, door nog een meegenomen van hier naar ginder (en terug). Door een man werd ze uitgehuwelijkt en met een man werd ze in de echt verbonden. De schoonheid van een vrouw is immers niet van haar alleen. Deze dient gedeeld te worden, zo niet van harte dan wel met volharding geforceerd. Want een man is een man. Hij krijgt wat hij wilt. Desnoods voert hij oorlog en sterft heldhaftig. Hoe kan het ook anders, zo hebben de goden het gewild. Een Grieks mythologisch personage, want dat is Helena, moet zich hier maar naar schikken. Dat is de afspraak, zo zijn de spelregels. Maar dan wordt Helena verliefd en herschrijft daarmee eigenhandig het toneelstuk dat voor haar werd uitgeschreven.

Het verhaal van Helena van Troje inspireerde door de eeuwen heen al tal van auteurs. Nu is het de beurt aan de jonge acteur Patrick Vervueren die het verhaal bewerkt voor een hedendaags en jeugdig publiek. Het is een verhaal over de eerste vechtscheiding uit de geschiedenis. Passioneel, intens en intrigerend. FroeFroe kon rekenen op het supertalent van de auteur Patrick Vervueren voor deze bewerking.
(Hij schreef o.a. het schone WERELD EINDE VAN, maakte verschillende producties voor De Werf Brugge en creëerde bij Compagnie Frieda en Nevski Prospect.)

Credits

tekst: Patrick Vervueren
regie: Marc Maillard + cast
met:  Eva Binon OF Lien De Graeve, Patrick Vervueren OF Steven Beersmans, Dries De Win OF Ben Opdebeeck, Gert Dupont, Marieke Anthoni (stage),
live muziek en composities: Jason Dousselaere
assistentie naast en op de scène: Katrijn Roels, Johanna Picard (stage)
techniek: Tim Oelbrandt, Katrijn Roels, Jonas De Wulf
poppen, decor, props: Jan, Patrick en Marc Maillard, Janneke Hertoghs, Bruno Smeyers, Annabelle Vermyle, Sig Beunen, Tim Oelbrandt, Maarten Kelly (stage)
kostuums: Tina Heylen, Johanna Picard
productie ondersteuning: Evelien Alles

Theater FroeFroe

FroeFroe maakt theater voor kinderen, jongeren en volwassenen. Theatervoorstellingen met een herkenbare visuele stijl, een eigen FroeFroe-taal, gelaagde humor, sterke teksten en een exuberante speelstijl. FroeFroe wil eigenzinnig, spannend theater maken in een cross-over van poppen, figuren, objecten, video, acteurs en livemuziek. FroeFroe speelt zowel op locatie als in een kleine of grote zaal, op locatie of in tenten, zowel solovoorstellingen als spektakels.
FroeFroe heeft ook een eigen, internationaal gerenommeerd, werkatelier waarin we naast eigen theaterpoppen ook voor collega’s en televisie schepsels, poppen, kostuums, decors of rekwisieten creëren. Marc en Jan Maillard ontwikkelden samen een nieuwe techniek om poppen te maken: ze maken latexpoppen waarmee de poppenspeler het gelaat van de pop tot leven kan laten komen.
FroeFroe laat ieders fantasie op hol slaan. FroeFroe houdt van improviseren. Zoals in Zippo (1999) bijvoorbeeld. Het gezelschap maakt ook graag eigenzinnige bewerkingen van klassieke sprookjes. Zoals van Roodkapje (2001) dat van zijn clichés wordt ontdaan en als eigentijds muziektheater wordt gepresenteerd. Verder wordt het klassieke theaterrepertoire eigenzinnig onder handen genomen, zoals bij Midzomernachtsdroom (2008) en bij enkele moderne klassiekers zoals Ubu (1998) en Tropoi (2013). Theater FroeFroe viel meermaals in de prijzen. In 2006 krijgt Froe Froe ‘de prijs van de Vlaamse Gemeenschap’ voor beste jeugdtheatergezelschap. In 2008 ‘de prijs van de Waalse Gemeenschap’ voor de (tweetalige) coproductie Avaar samen met het Franstalige Théâtre des 4 Mains. In 2011 ontvangt Marc Maillard ‘Provinciale Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen voor toneelwerk’. In 2013 wordt Tropoi geselecteerd voor Het Theaterfestival.
Check: www.froefroe.be

Na de première op het Krokusfestival op 24 februari gaan we op tournee doorheen heel Vlaanderen tot en met 28 mei. We zijn ook enkele keren te gast in onze thuisstad. Zo spelen we zowel in DE Studio als in HetPaleis.
De volledige speellijst vind je terug op http://www.froefroe.be/nl/production/2531/helena#playlist