Ontdek wat het denken van Hannah Arendt zo bijzonder en actueel maakt en welke antwoorden ze ons kan bieden.

Op 19 april 2022 start voor de tweede keer Hannah Arendt Ingekleurd, de reeks waarin we prominente Arendt-deskundigen aan het woord laten. Zij leggen ons Arendts leven en werk op een bevattelijke manier uit.

Dit jaar richten we ons op een thema dat zowel actueel als Arendtiaans is: identiteit. Want wat is identiteit? En waarom lijkt het zo belangrijk te zijn? In lezingen en gesprekken laten we hedendaagse denkers Arendts werk en visie uitleggen, toepassen en bekritiseren. We bekijken hoe we het vandaag kunnen gebruiken om het concept identiteit, en het denken daarrond, beter te begrijpen. De gesprekken (in het Nederlands en het Frans) worden gemodereerd door filosofe Tinneke Beeckman.

19 april
‘Voor de bevestiging van mijn identiteit hang ik af van anderen’, schrijft Arendt in 1953. Is dat zo? En hoe bedoelde ze dat dan?
Sprekers: Geert Van Eekert en Martine Leibovici

26 april
Hoe kunnen we vanuit Arendts begrip van identiteit kijken naar politiek, burgerschap en mensenrechten? 
Sprekers: Justine Lacroix en Joke Hermsen

3 mei
Tijdens deze avond zoomen we uit. Waarom is identiteit zo’n veelbesproken en gevoelig thema?
Sprekers: Paul Scheffer en Nathalie Heinich

Inschrijvingen en info
Inschrijven kan via de website van het Hannah Arendt Instituut. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt!
Info: https://hannah-arendt.institute/ en www.humanistischverbond.be, secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren)

Een initiatief van het Hannah Arendt Institute, het Humanistisch Verbond, de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen en het Joods Museum van België.

Meer info via www.humanistischverbond.be