Op de Kaiser Frans Josef Höhe bloeien dezelfde bloemen als op het eiland Spitsbergen. Maar je vindt hier ook orchideeën, ‘apen’ en een eenhoorn… Mocht je je afvragen waar je dit kunt meemaken, kom dan naar de Grossglockner Hochalpenstrasse en maak een tocht over de mooiste panoramaweg van Europa!

Een woestenij van ijs en stenen, een metersdikke gletsjer en een voortrazende bergbeek: zo ziet het er hieruit; een soort Noordpool in het hart van de Alpen. Een uitstapje naar de Grossglockner Hochalpenstrasse eindigt in het arctische gebied dat nog hoger ligt dan de Pasterze, de langste gletsjer in de Oostelijke Alpen. Wie vanaf het dorpje Bruck an der Grossglocknerstrasse aan de route naar de hoogste berg van Oostenrijk begint, doorkruist maar liefst vier klimaatzones.  Bergen met typische namen als Hohe Dock, Fuscherkarkopf, Brennkogel en Racherin omgeven in het National Park Hohe Tauern de machtige Grossglockner, waarvan de top op 3.798 meter ligt.
Maar er is in deze natuur meer te zien dan deze spectaculaire grootheden. Bijvoorbeeld de Alpen-Breitschote, een erg zeldzaam plantje met witte bloemen dat je – als je geluk hebt – op een wandeling over de Gamsgrubenweg tegen kunt komen. Hier leven overigens ook de aandoenlijke Murmeltiere, waarvan de jonkies in jagerstaal ‘apen’ genoemd worden. De grootste steenbokkolonie van de regio? Ook hier, te vinden, net zoals de enige steenbok met één hoorn (de eenhoorn dus) die ooit gefotografeerd is. Bij de Hochtor kun je tot midden in de zomer sneeuwbalgevechten houden, maar je kunt vanaf midden augustus ook 30.000 orchideeën bewonderen op de weides…  Bij de nieuwe expositie ‘Gletsjer.Leben’ op de Kaiser Franz Josef Höhe kun je kennis maken met de gletsjervlo… een diertje van een paar millimeter dat op het ijs leeft.
Vanaf 6 vertrekpunten rijd je met moderne bussen door een prachtige avonturenwereld en in het hart van het nationale park Hohe Tauern. De reis wordt begeleid door een ervaren en gespecialiseerd Nationaal Park Ranger.

Foto: www.salzburgerland.com