• Met een vermogen van 60 MW en 90 000 panelen is het zonnepark een van de grootste in België en bespaart het jaarlijks 14.000 ton CO2
  • Het zonnepanelenpark zal INEOS Inovyn in Jemeppe-sur-Sambre voorzien van lokale hernieuwbare energie als onderdeel van het traject naar een netto-nul economie
  • Jemeppe is een van de grootste PVC-productiefaciliteiten in Europa en het nieuwe zonnepark is een volgende stap in de ondersteuning van de groene transitie van Europa. “Voor de groei van de PVC-industrie is het essentieel dat we toegang hebben tot competitieve hernieuwbare energie”, verklaarde Geir Tuft, CEO van INEOS Inovyn.

INEOS Inovyn en zijn partners PerPetum Energy & Green4Power zijn een samenwerking aangegaan voor de installatie van geavanceerde fotovoltaïsche panelen voor een nieuw zonnepark ter grootte van 56 voetbalvelden. De werkzaamheden vorderen snel en de installatie zal in juli 2024 operationeel zijn en uitsluitend stroom leveren aan de productievestiging in Jemeppe, waar meer dan 540 mensen zijn tewerkgesteld.

Het Jemeppe-project, dat een vermogen heeft van 60 MW aan groene stroom, zal de uitstoot met 14.000 ton CO2 per jaar verminderen en bijdragen tot de diversificatie van de energiebronnen. Het project kadert in de doelstelling van INEOS voor de transitie naar een koolstofarme economie door de uitstoot van CO2 in alle vestigingen met meer dan 30% te verminderen tegen 2030 en te evolueren naar een netto-nul uitstoot tegen 2050. Hierdoor kan INEOS Inovyn haar klanten koolstofarme producten aanbieden die de overgang naar een netto-nul economie ondersteunen.

Philippe Taranti, site manager van INEOS Inovyn in Jemeppe verklaarde:

Ik ben trots op de toonaangevende rol die we hier spelen als industrieel bedrijf. De producten van INEOS leveren een vitale bijdrage aan de maatschappij en dit nieuwe zonnepark biedt ons competitieve toegang tot lokale hernieuwbare energie.”

PerPetum Energy is verantwoordelijk voor de bouw, inbedrijfstelling en het onderhoud van het project namens Green4Power, dat het zonnepark financiert en er eigenaar van is. Volgens de afgesloten stroomafnameovereenkomst (PPA) zal INEOS Inovyn de komende 15 jaar alle groene elektriciteit afnemen die wordt geproduceerd in Jemeppe-sur-Sambre.

Luc Leenknegt, CEO en oprichter van Perpetum Energy, verklaarde: 

We zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan de milieudoelstellingen van INEOS Inovyn. Dit project is volledig in lijn met de missie van PerPetum Energy: industriële bedrijven en grootverbruikers helpen om de koolstofvoetafdruk van hun verbruik zoveel mogelijk te beperken door hen een geoptimaliseerde mix van multitechnologische oplossingen aan te bieden, zoals fotovoltaïsche energie, windenergie en energieopslag’.

De Europese kunststofindustrie kampt met een concurrentiekloof ten opzichte van de VS en China, als gevolg van hogere energiekosten, minder toegang tot grondstoffen en een uitdagend regelgevend landschap. Er zijn maatregelen nodig om het concurrentievermogen van onze industrie veilig te stellen en te vermijden dat Europa afhankelijk wordt van invoer uit het buitenland. Steunmaatregelen die toegang bieden tot hernieuwbare energie zijn cruciaal voor een duurzame toekomst.

Foto: Ineos