Allemaal dromen we er stiekem van om ooit ergens een schat op te delven en de goudstukken kwistig om ons heen te kunnen strooien. Die droom is werkelijkheid geworden ver weg in India, waar de grootste goudschat ter wereld werd gevonden. Hopen maar dat de plaatselijke bevolking ervan kan van meeprofiteren…

Fantastische vondst aan goud, beelden en juwelen
Tot voor enige tijd werd de tempel Sri Padmanabhaswamy in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala niet bewaakt omdat daar geen nood aan was. Maar een fantastische vondst heeft verandering gebracht in die situatie, meldt de website www.historianet.nl. De autoriteiten in Kerala lieten weten dat er in de tempel een grote historische schat is gevonden, die bestaat uit goud, juwelen en beelden. De waarde ligt naar schatting rond de 17 miljard euro. De oude tempel wordt daarom nu opeens zwaar bewaakt.

Goud, zilver en edelstenen
Achter de tempelmuren zijn eerst vijf kamers ontdekt, gevuld met goud, zilver en edelstenen. Er is ook een extra zesde kamer gevonden, en het is de archeologen gelukt om de deur te openen die deze ruimte beschermt.

‘Er waren wat technische problemen met het openen van de zesde kamer’, zegt de gepensioneerde rechter N.M. Kishnan, die aan het hoofd stond van het zevenkoppige panel dat door het hooggerechtshof van Kerala was aangewezen om het onderzoek te leiden. Volgens de logboeken van de tempel is de kamer 146 jaar terug voor het laatst geopend.

Oude schat van koninklijke familie
De enorme schat is ontdekt nadat het hooggerechtshof van Kerala opdracht had gegeven om de 16de-eeuwse tempel te onderzoeken.
Tot nu toe heeft de tempel toebehoord aan de nakomelingen van de koninklijke familie, die zichzelf beschouwen als dienaren van de god Padmanabhaswamy, een incarnatie van de hindoegod Vishnu. Men denkt dat de koningen van Travancore de schat destijds in de heilige tempel hebben ondergebracht.
Het hooggerechtshof van Kerala beval echter om de tempel te onderzoeken op kostbaarheden, nadat de Travancore-nakomelingen ervan werden beschuldigd dat ze de tempel verwaarloosden.

Voor wie is deze schat?
Er werd druk gediscussieerd over de bestemming van de enorme schat, waarvan de waarde groter is dan de begrotingen van de deelstaten Delhi, Jharkhand en Uttarakhand bij elkaar. Als Kerala de schat krijgt, zijn de onderwijsuitgaven van de deelstaat voor tweeënhalf jaar gedekt, schreef de krant Times of India. Maar volgens een woordvoerder van Kerala’s eerste minister Oommen Chandy, zal de relatief welvarende deelstaat geen poging doen om de schat in handen te krijgen.
‘De schat is door leerlingen en gelovigen aan de tempel geschonken en behoort toe aan de tempel. De staat heeft er niets mee te maken’, aldus de woordvoerder P.T. Chacko.
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be