In Oost-Vlaanderen neemt akkerbouw en dan vooral de aardappelteelt een belangrijke plaats in. De vroege aardappelen zijn historisch gezien de specialiteit van het Waasland, Dendermonde en Moerzeke.

Vroeger telde de streek erg veel aardappelhandelaars. Ze waren erop gebrand om zo snel mogelijk de vroege aardappel op de markt te brengen. Daarom stuurden ze mensen op pad, de zogenaamde facteurs, om de vroege aardappelen te gaan opkopen bij gewone mensen. Iedereen met een tuin verdiende er een centje aan bij. Omdat zij hun aardappelen op beperkte schaal teelden, konden ze vroeger oogsten dan de boeren. Nadien werd de oogst op de aardappelmarkt samengebracht en gingen ze van daaruit naar de groothandelaars of naar de steden. Soms was men met paard en kar een dag onderweg om een paar kilo’s aardappelen te gaan leveren op de vroegmarkt in Gent, Mechelen, Brussel, …. Door het succes deed je er alles aan om zo vroeg mogelijk te oogsten.

Van april tot augustus zijn er Moese patatten
Tot op heden poot men de aardappelen voor de openluchtteelt met Sint-Jozef, op 19 maart. Ze worden geteeld in een vruchtbare bocht van de Schelde die door de warmte van het water een microklimaat kent. Onder koud glas durft men al in januari poten. Tussenin wordt onder plastiek folie geteeld. Zo wordt de oogst gespreid en kan men van half april tot de eerste week van augustus Moese patatten kopen.

Producent
Het bedrijf van Agra Claessens teelt onder andere nog de traditionele “witte eersteling” als de allereerste primeur. Je kan er ter plaatste per kilo je Moese patat gaan kopen!
Recepten met Moese patat
Vanaf het begin van de lente zijn er nieuwe aardappelen. De Moese patat kan je op heel veel manieren bereiden. 

Foto’s: www.streekproduct.be