Vandaag lanceren de 4 Belgische ov-maatschappijen een nieuwe versie van hun intermodale routeplanner voor het grote publiek. Die stippelt de ideale route en beste combinatie van duurzame vervoermiddelen uit. De nieuwe beta-versie houdt rekening met de 800 suggesties van 3.800 mensen die de eerste versie hebben getest. Ze is te vinden op www.smartmobilityplanner.be. De test en bijsturing hiervan loopt tot eind dit jaar. De routeplanner is een samenwerking van alle Belgische ov-maatschappijen (De Lijn, MIVB, NMBS en TEC).

Alle realtime gegevens in één platform
Deze intermodale routeplanner (Smart Mobility Planner) integreert de realtime gegevens van de vier vervoersmaatschappijen. Zo kan de reiziger op elk moment de beste route selecteren met het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro), in combinatie met een traject te voet of met de fiets. Ook de Villo! -deelfietsen in Brussel zijn in de test geïntegreerd. Op termijn is het de bedoeling dat er nog vervoersmiddelen bijkomen, zoals deelfietsen en deelauto’s.
Het gaat om een open source-platform dat zal gedeeld worden met het integrale ecosysteem van mobiliteit in België. Zo kunnen ook andere ontwikkelaars ermee aan de slag. Uitbreiding met andere mobiliteitsdiensten en extra functies is mogelijk.

De Smart Mobility Planner is de eerste geintegreerde routeplanner in België die door de vier operatoren samen werd ontwikkeld. Voor het eerst werken de vier vervoermaatschappijen samen met nextmoov (een Belgische digitale studio gespecialiseerd in mobiliteit) aan één gedeelde software. Begin februari lanceerden de vier maatschappijen een oproep naar testers. Met 3.800 testers werd de doelstelling van 50 testers ruimschoots gehaald. Hun opdracht was om de performantie en kwaliteit van de Smart Mobility Planner te testen, en de eventuele integratie ervan in de huidige oplossingen van de vervoermaatschappijen (apps, sites, digitale informatieborden,…) te evalueren. Dit leidde tot 800 reacties die werden verwerkt: bugs, felicitaties, suggesties en vragen. Dit project kon geconcretiseerd worden dankzij de steun van de federale projecten “Smart Mobility Belgium”: TEC, NMBS, de MIVB en De Lijn bevonden zich in augustus 2018 onder de laureaten.

Foto’s: www.delijn.be