De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience nodigt graag een jonge dichter uit die zijn of haar eigen ideale soulmate mee op het podium vraagt tijdens Gedichtendag. Dit jaar viel ons oog op Charlotte Van den Broeck. Zij opende onlangs nog samen met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse. Op haar beurt vroeg ze Tijs Delbeke en Stefan Hertmans mee op het podium.  Stefan Hertmans is auteur van een omvangrijk literair oeuvre, waarvoor hij in binnen- en buitenland werd onderscheiden. Singer-songwriter Tijs Delbeke wordt omschreven als man van duizend-en-een instrumenten. Hij maakte deel uit van onder andere dEUS, Dez Mona en Sir Yes Sir.
Charlotte Van den Broeck (°1991) is een getalenteerde jonge dichteres en één van de aangename verrassingen op de poëziepodia vandaag. Charlotte Van den Broeck maakt indruk met haar poëzie in haar ijzersterke debuut ‘Kameleon’. Het valt op dat zij, net als andere jonge dichters vandaag, eerst van zich deed spreken als podiumdichter (in Saint – Amour of in het Poëziebordeel). Het gevoel dat ze op deze wijze overbracht met haar gedichten, belandde ook op papier in ‘Kameleon’. Ze won er in 2016 de Herman de Coninck Debuutprijs mee. Ze studeert woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Een nieuwe bundel wordt verwacht eind januari 2017.
Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs. In 2016 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Neem en lees en verscheen een eigen bloemlezing uit zijn gedichten over de liefde Een beeld van jou. In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil en De Inktaap 2016. Er werden meer dan 200.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt in vijftien talen.
Tijs Delbeke (1984)  is de frontman, songschrijver en multi-instrumentalist van de Antwerpse rockformatie ‘Sir Yes Sir’. Vanaf 5 jaar begon de jonge Tijs piano te spelen, wat gevolgd werd door viool, gitaar, trombone, drums, wat hem het status van de Antwerpse meest veelzijdige multi-instrumentalist opleverde. In 2009  werd hij gevraagd om een ​​van België’s best ooit en bekendste bands dEUS mee en vormde hij zijn eigen band Sir Yes Sir. Sindsdien heeft Delbeke deelgenomen aan tal van bands en werkte met veel kunstenaars zoals Bart Moeyaert, Liesa Van der Aa, Mauro Pawlowski, Dez Mona, … In 2012 werd hij genomineerd voor een Music Industry Award (MIA) in België in de categorie ‘Best Musician’.
Tip: combineer uw bezoek aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience op Gedichtendag met een bezoek aan bijvoorbeeld het Letterenhuis of bibliotheek Permeke.
Gratis
www.antwerpenboekenstad.be