2 jaar na opening leveren 3 nieuwe mobiliteitshubs mooie rapporten af 

Pendelaars en bezoekers van de stad Antwerpen ontdekken steeds vaker de troeven van de Park and Rides in Merksem, Luchtbal en Linkeroever. Vooral tijdens evenementen in de binnenstad of in het Sportpaleis/Lotto Arena zijn de mobiliteitshubs erg in trek bij automobilisten die hun wagen aan de rand van de stad willen parkeren. Maar ook tijdens de week zit het gebruik van de parkeertorens in de lift. Sinds oktober is het bovendien mogelijk om met één ticket van 5 euro te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer te nemen.

Het is duidelijk dat de gebruikers de troeven van de Park and Rides alsmaar meer weten te appreciëren. Dat merken we aan de cijfers maar ook aan de reviews die de gebruikers achterlaten op Google“, zegt Bart Van Camp, directeur Omgeving bij Lantis

2de verjaardag 

Op 1 december vieren de Park and Rides van Merksem en Luchtbal hun tweede verjaardag. Die van Linkeroever ging een tweetal maanden later open. Alles samen bieden de parkeergebouwen plaats aan 3.885 wagens. In alle drie de gebouwen vind je een overdekte fietsenstalling terug, die in twee gevallen ook bewaakt is. Eens je voertuig geparkeerd is, stap je makkelijk over op het openbaar vervoer, een deelstep of een deelfiets van Velo of Donkey Republic. Keuze te over dus om zelf je meest comfortabele traject naar je eindbestemming uit te stippelen. Geen idee hoe te kiezen, dan helpen de Hoppin-punten aan de ingang van de Park and Rides je op weg.

Stijgend gebruik 

De gebruikscijfers kenden de voorbije twee jaar een mooie groei. Waar de start, vlak na de coronaperiode, vooral in de hub van Luchtbal nog wat aarzelend was, zitten de drie gebouwen nu mooi op schema. De Park and Ride van Luchtbal was tijdens Antwerp Marathon bijvoorbeeld voor het eerst helemaal volzet. Maar ook andere events, zoals de Ten Miles, de Antwerp Pride of het bezoek van Royal de Luxe zorgen telkens voor pieken in het gebruik. Op zulke momenten wordt er nauw samengewerkt met de stad om vooraf de juiste informatie aan de bezoekers door te geven.

In vergelijking met 2022 vonden dit jaar gemiddeld 65% meer parkeerders hun weg naar de drie Park and Rides. “We halen op deze manier heel wat autoverkeer uit de al verzadigde binnenstad en vertalen dat, dankzij het mobiliteitsaanbod aan onze Park and Rides, naar duurzame alternatieven“, stipt Bart Van Camp aan.

Ook Antwerp schepen voor mobiliteit Koen Kennis blijft overtuigd fan van de Park and Rides: ‘Twee jaar na de opening is het duidelijk dat de P+R’s een positieve bijdrage leveren aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad. Ik ben ervan overtuigd dat het gebruik ervan in de toekomst nog zal toenemen.’

Het combi-aanbod met De Lijn, dat afgelopen oktober werd ingevoerd en waardoor je gratis kan parkeren bij de aankoop van een heen/terug-ticket in De Lijn app voor 5 euro, zorgt ook voor een beter gebruik van de Park and Rides. Een mooi rapport dus, maar het kan nog beter. Zo bekijken we of de signalisatie naar de Park and Rides nog duidelijker en gebruiksvriendelijker kan. En er komt een Velostation aan de P+R Linkeroever, zodat ook daar het aanbod nog wat ruimer wordt.

Foto: Lantis