Dit najaar organiseerde Visit Limburg in samenwerking met fotograaf Michiel Pieters een fotowedstrijd waarbij we op zoek gingen naar de meest creatieve foto van een bepaalde plek. De tweede locatie was niet één plek, maar meerdere plekken, namelijk de Limburgse mijnsites. Monique Gilleman is de tweede winnaar en zag haar foto gepubliceerd in de populairste Vlaamse kranten.

Monique is geboren en getogen in Limburg. Oorspronkelijk van de Maaskant, woont ze nu al jarenlang in Kermt, deelgemeente van Hasselt. Fotografie heeft ze eigenlijk redelijk recent ontdekt. Vijf jaar geleden om precies te zijn.

Monique ging met pensioen en had, na haar drukke baan als kaderlid en de zorg voor haar gezin, ineens een zee van tijd over. In dat jaar maakte ze samen met haar man een reis door Indonesië. “We zaten in de trein door Java toen ik iemand met een spiegelreflexcamera een foto door het raam zag maken van een rijstplukker die bezig was op het veld. Ik vond dat zo intrigerend dat ik dat ook wou kunnen.”

Bij thuiskomst kocht ze meteen een spiegelreflexcamera. “De aan- en uitknop vond ik nog net, maar dat was het dan ook. Ik besloot fotografielessen te gaan volgen.” Ze schreef zich in voor de meerjarige opleiding Fotografie van QRIOS in Hasselt. “Het eerste jaar vond ik heel zwaar omdat je dan al die technische aspecten allemaal nog moet leren: sluitertijd, diafragma, belichting, ISO, … Maar ik heb doorgebeten en daardoor sta ik waar ik nu sta. Nog één semester en ik heb de volledige basiscursus afgerond.”

“Ik probeer altijd iets artistieks in een foto te steken.”

“Daar stopt het echter niet, want hierna kan je nog kiezen uit verschillende themagroepen.” In die specifieke eindcursussen specialiseer je jezelf verder in een bepaalde techniek of een onderwerp. Wat haar favoriete onderwerp is? “Architectuur- en straatfotografie. Dat zijn de twee hoofdlijnen die je voornamelijk in mijn foto’s zal terugzien. De laatste tijd ben ik veel bezig met ICM-fotografie. ICM, oftewel Intentional Camera Movement, is het bewust bewegen van de camera tijdens het maken van de foto.” Het resultaat van deze techniek is een beeld dat doet denken aan de schilderkunst.

Foto: www.visitlimburg.be