Tentoonstelling “abstract:” van 31 mei tot 18 augustus 2024 bij La Boverie

Met werken van onder andere: Malevitch, Vasarely, De Staël, Poliakoff, Estève, Arp, Nicholson, Degottex, Jacobsen, Mortensen, Chapoval, Mathieu, Magnelli, Viola, Csaky, Chauvin, Tapies, Viallat, Hantai, Soulages, Mouffe, Delaunay, Sol LeWitt, maar ook van Belgische kunstenaars, Dotremont, Van Anderlecht, Lacasse, Closon, Marthe Wéry, en actuele kunstenaars…

Van 31 mei tot 18 augustus 2024 nodigt La Boverie jong en oud uit om de abstracte beweging te (her)ontdekken aan de hand van meer dan 100 uitzonderlijke werken op een oppervlakte van meer dan 1.000 m2. Van de grondlegger – Kandinsky – tot de meest hedendaagse kunstenaars, wil de tentoonstelling “abstract:” laten zien dat deze beweging niet alleen voor ingewijden is. Het nodigt bezoekers uit voor een gevoelige reis naar het hart van dit artistieke universum en onthult de grote invloed die het heeft gehad op ons leven.

“De zin en de taak van elke artistieke inspanning is het geestelijke wezen van vorm en kleur vrij te maken en het te verlossen uit de boeien van de wereld van de objecten. Uit een dergelijk streven werd de voorstellingsloze kunst geschapen”. Met deze woorden besloot Johannes Itten, als docent verbonden aan het Bauhaus, zijn boek ‘Kunst en kleur’. Voor de 20e eeuw had niemand bedacht dat een kunstwerk zich zou kunnen beperken in het streven naar gelijkenis met de werkelijkheid, door slechts te bestaan uit zijn samenstellende elementen als vorm, kleur of materiaal.

Maar heeft abstracte kunst in deze tijd nog betekenis?

De tentoonstelling “abstract:” geeft antwoorden op deze vragen door middel van een reis aan de hand van een brede selectie van belangrijke werken, waarvan de overgrote meerderheid afkomstig is uit de collectie van het Musée des Beaux-Arts de Liège – een bewijs van de ongelooflijke rijkdom ervan – aangevuld met bruiklenen van andere instellingen. In dialoog met deze werken, zorgen exclusieve interviews met hedendaagse kunstenaars en andere spelers uit de kunstwereld ervoor dat de bezoekers het belang en de enorme vitaliteit van abstracte kunst gewaarworden.

“abstract:” toont aan dat deze kunstrichting nog lang niet is uitgeput en dat de expressievormen eindeloos zijn: de hedendaagse kunst heeft geen einde gemaakt aan de abstracte kunst, waarvan we nog niet alle mogelijkheden benut hebben.

Een reis naar het hart van abstractie, van gisteren tot vandaag

Als onderdeel van de tentoonstelling in La Boverie organiseert het museum een aantal activiteiten, waaronder optredens, concerten, workshops voor kinderen…

Abstractie krijgt ook een prominente plaats in de stad, met galeries en kunstcentra die deelnemen aan het evenement om een off-shoot te creëren met voorstellen van andere kunstenaars: Espace 251 Nord, Galerie Centrale, Galerie Flux, Galerie Nadia Vilenne, Galerie Traces, New Space, Quai 4 Galerie en Galerie Faider in Brussel.

Performance van Matsutani

Tijdens de opening op donderdag 30 mei, in samenwerking met de Brusselse galerie Faider, die verschillende werken uitleent, zal de kunstenaar Takesada Matsutani (een Japanse schilder die in 1937 in Osaka werd geboren en sinds 1966 in Frankrijk woont) een live performance geven met zwarte inkt.

Commissie: Martine Droixhe, Françoise Safin en Marc Sterkendries.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie:

La Boverie

Parc de la Boverie 3

4020 Luik

www.laboverie.com

info@laboverie.com

Openingstijden

Van 31 mei tot 18 augustus 2024

Van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

Gesloten op maandag

Tarieven

Gecombineerd ticket voor het hele museum (“abstract:” + Cécile Miguel + permanente collectie):

  • Volwassen: 12€
  • Seniors/groepen: 10€
  • Jongeren (-26 jaar): 0€
  • Scholen: 0€ •

Article 27: 1,25€

  • museumPASSmusée: 0€
  • ICOM, pers, leraren: 0€

Bemiddeling en activiteiten De tentoonstelling wordt bijgestaan door een een rijk geïllustreerde publicatie over de werken in de tentoonstelling (144 p.). Er zal een “bezoekersgids” worden uitgegeven om het bezoek te begeleiden, evenals een spelletjesboek.

Organisator La Boverie

Foto: © Henri Jean Closon © Musée des Beaux-Arts de Liège/La Boverie