Tekst en Foto’s: Rita Goethals

Het statige Paleis op de Meir is van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober het kader voor de eerste boutique-editie van de Floraliën.  Nationaal en internationaal gerenommeerde floristen lieten zich inspireren door het historische interieur.  Ook The Chocolate Line van Dominique Persoone en interieurwinkel Flamant  gaan floraal.

De vorstelijke stadsresidentie is een erfgoedparel uit de 18e eeuw. Herita, beheerder van het Paleis op de Meir en van andere waardevolle historische plekken,  nam het initiatief om in samenwerking met Floraliën Gent en Stad Antwerpen een de boutique-editie van de Floraliën te organiseren.  Bij de opening werd er geen lint doorgeknipt maar Dominique Persoone wiens gezicht op de affiche prijkt en Antwerps schepen voor wonen en groen Els Van Doesburg staken een bloem in één van de creaties in de Spiegelzaal.

 

Florale tour

De bloementranen op de rococofaçade van het Paleis op de Meir die Dirk de Goede ontwierp als verwijzing naar de royale kroonluchters binnenin, geven een voorsmaakje van de bloemenpracht die in de 15 zalen te zien is.

 

 

Olivia Bloom tekende voor de traphal:  de individuele creaties met witte orchideeën aan de smeedijzeren balustrade van de monumentale trap deinen uit in een fijn net dat zich over de ruimte spreidt. Nele Destoop maakte een dromerige creatie voor de slaapkamer van de keizerin.

 

Deze kamer is een schril contrast met het aanpalende salon waar de chaos heerst van ‘the day after’.  Dat Marie-Antoinette er duidelijk een wild feestje had, getuigen de wijnglazen en de lege flessen. De Franse Nolwenn Pittet vertaalt de combinatie van de statige en wilde levensstijl in een combinatie van wilde vegetatie en empire bloemcreaties. Op weg naar de verbindingsgalerij staan enkele prachtexemplaren van azalea’s als link met de Gentse Floraliën.

Leopold II liet de verbindingsgalerij bouwen als wintertuin en link tussen de linker- en de rechtervleugel van het paleis.  Tom en Caroline Degrootte en Tim Beyens creëerden hiervoor een herfst-/wintertuin met wat er in de natuur voorhanden is.  In de slaapkamer van de keizer in empirestijl verwijst Jonas De Vestel met schilden van de exotische junikever naar de Egyptische veldtochten van Napoleon.  De Roemeense Nicolae Agop  zorgde voor bloemcreaties in het klein empiresalon.

 

 

Een totaal andere stijl is het Hollands salon dat door koning Willem I ingericht werd.  Raf Verwimp geeft er een idyllische en plantaardige invulling als contrast met de bas-reliëfs aan de wanden. Na het blauw salon komt de bezoeker in de balkonzaal waarvoor de Japanse Haruko Noda creaties maakte met een fris en  speels karakter.  Via een metalen trap komen we op het binnenplein waarvoor leerling-floristen van GO8 CVO Antwerpen tekenden.  Een beeld van een feniks met vleugels staat symbool voor de heropstanding van de natuur die werkelijk uit de kasseistenen breekt en plaats maakt voor een natuurlijke plantengroei.

 

Op het tweede binnenplein maakten Alena Feyeva en Sven Machtelinckx een passende decoratie die uitnodigt voor een bezoek aan interieurwinkel Flamant.  Om hygiënische redenen zijn er geen echte bloemen in The Chocolate Line van Dominique Persoone.  Het Antwerps papierkunstatelier Mio Gallery creëerde kleurrijke papieren bloemen die het interieur van de chocolatier sieren.

Praktisch: Floraliën Paleis op de Meir, Meir 50 in Antwerpen is toegankelijk van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober.  Er zijn tijdsloten van 9 tot 19 uur.

Tickets kosten 15 euro in VVK aan  en 20 euro aan de kassa.

Reserveren kan via www.paleisopdemeir.be