Finefleur van Belgische hotel- en toerismescholen stomen zich klaar voor de AEHT Cornet Trophy 2024   36 leerlingen van 11 Belgische hotel- en toerismescholen worden op 6 februari klaargestoomd voor deelname aan de 12e editie van de AEHT Cornet Trophy. VTI Spijker uit Hoogstraten zal op 28, 29 februari en 1 maart 2024 voor de tweede keer dit prestigieuze event organiseren. Leerlingen uit de verschillende scholen zullen het in vier wedstrijddisciplines: culinary arts, restaurant service, pastry en tourist destination tegen elkaar opnemen. Ter voorbereiding volgen de deelnemers op 6 februari infosessies en workshops bij Brouwerij Palm. De AEHT Cornet Trophy is de Belgische preselectie voor de Europese wedstrijd en conferentie die in november zal plaatsvinden in Riga, Letland.

Jonge professionals ondersteunen en motiveren

Al sinds 2011 engageert Brouwerij Palm-De Hoorn & Rodenbach zich om haar schouders onder het Belgische AEHT-project te steken. Voor ons is de ondersteuning van AEHT een educatief en maatschappelijk project.” zegt PR-manager Peter Buelens. “De brouwerij biedt studenten met een horecaopleiding de kans om hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen. Jonge professionals maken kennis met de rijke Belgische biercultuur door hun productkennis, vaardigheden in beer-and-food pairing en de serveerkunde van bier in te zetten tijdens de verplichte onderdelen binnen de wedstrijddiscipline restaurant service.” Als hoofdsponsor van deze wedstrijd schenkt de brouwerij elk winnend team een budget waarmee ze de Belgische deelname aan de Europese wedstrijd garanderen.

Driesterrenchef Viki Geunes de trotse peter van de AEHT Cornet Trophy

Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”

Lekker van bij ons

Naast Brouwerij Palm-De Hoorn & Rodenbach is ook VLAM al jarenlang nauw betrokken bij de wedstrijddiscipline culinary arts. “De wedstrijd is een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren met al het lokaal lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft,” zegt Filip Fontaine, CEO van VLAM“Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord.” Voor deze editie staan ‘zeekat’ en het ‘zenuwstuk van het rund’ in de kijker.

Studenten klaarstomen met demo’s en workshops

Om de deelnemers voor te bereiden op de wedstrijd, organiseert de brouwerij een contactdag op dinsdag 6 februari. Daar leren de studenten elkaar al beter kennen terwijl ze deelnemen aan verschillende workshops en infosessies.

Ook patisserie op sterrenniveau

Roger van Damme, verkozen tot beste patissier ter wereld in 2017 en ambassadeur van Hoogstraten aardbeien, is nauw betrokken bij de pastry discipline. De Hoogstraten aardbei is dan ook een verplicht te gebruiken product tijdens de pastry wedstrijd.

Vlaanderen als toeristische bestemming

Tot slot stellen de kandidaten van de wedstrijd tourist destination Hoogstraten voor als toeristische bestemming. Toerisme Vlaanderen is samen met de stad Hoogstraten en VisitHoogstraten nauw betrokken bij de wedstrijdopdracht.

Wat maakt de AEHT Cornet Trophy nu zo uniek?

De wedstrijd vergt niet enkel de eigen vakkennis en creativiteit van de individuele leerling. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Op korte tijd moeten de studenten samen een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder: teamwork is de sleutel tot succes en gedeelde verantwoordelijkheid primeert.