65 Jaar Fakkeltheater en ze gaan nog niet op pensioen. Maar hoe begon het allemaal. Daarvoor moeten we terug in de tijd. Een groep jongeren met vele idealen richtte het Fakkeltheater op. Zoals alle in die tijd werd er voornamelijk literair cabaret gebracht, wat dan uitgroeide tot een kamertheater dat plaats bood aan sociale geëngageerde stukken. Deze eerste locatie van een beginnend Fakkeltheater bevond zich in de Mutsaertstraat, wat nu volledig is afgebroken en er een groot gebouw staat. Het kleine zaaltje van toen, door de medewerkers “De Kleine Fakkel” genoemd, kende na 15 jaar zo’n succes dat er in 1974 een tweede theater werd geopend op de Meir, en kreeg uiteraard de naam Meirtheater. Op de plaats waar het Meirtheater vroeger zijn bestaan had, is nu een schoenenwinkel. Zo kan je de plaatsen nog wel terug vinden in Antwerpen maar in een andere contest, op 65 jaar gebeurt en verandert er veel.

1985 verliet het Meirtheater de Meir en moest er een andere locatie gezocht worden, liefst in de buurt. Een pand dat toen ter beschikking stond was dat van  “Den Burgerkring” in de Hoogstraat en De Fakkel deed dan daar zijn intreden. Toen de Kleine Fakkel in de Mutsaertstraat ook de deuren dicht moest doen, vond men een pand dat leegstond in de Reyndersstraat, waar dan in 1991 na veel miserie en verbouwingen alsnog de Zwarte zaal haar deuren opende. Ook dit theater bestaat nu al 30 jaar en heeft al deze jaren niets aan charme moeten inboeten.

Het Fakkeltheater heeft in de loop van de jaren wel een aantal grondige identiteitscrisissen doorstaan. Maar toch hoe hard men er ook aan werkte, toen halfweg de jaren ’90 de subsidiekraan gewoon dichtgedraaid werd, moest het theater zijn gezelschap ontbinden. Vele medewerkers willen of niet moesten vertrekken. Men overwoog toen zelfs om de Rode zaal te verkopen. De pioniers van toen gaven de moed niet op, met vallen en opstaan en onder leiding van Walter Groener, George Ledez en Leo Leemans hebben ze blijven vechten om hun Fakkeltheater te redden van de ondergang. Vandaag zou niemand hier nog zitten genieten, mochten deze mannen, de moed en het doorzetters vermogen niet hadden gehad om door te blijven gaan.

Toen Sam Verhoeven in 2009 de fakkel van de Fakkel als directeur overnam, ging dit alles niet zonder slag of stoot. Walter Groener stond er niet op te springen om een 28 jarige zomaar carte blanche te geven. Je zou voor minder nachtmerries krijgen. Maar er was een plan en met de hulp van Herman Van Hove en Jan Verbist, die Walter het vertrouwen konden geven en hem gerust stelde op deze wijze verder te gaan. En zo stond het Fakkeltheater er,  klaar om de nieuwe generatie maar ook hun vaste bezoekers weer te verwennen.

2021 Het Fakkeltheater, een theater zonder taboes, bieden zowel met eigen producties al gastevenementen een brede waaier van amusement en culturele ontspanning aan,  voor jong en oud. Het resultaat is, op het ogenblik vertonen ze jaarlijks meer dan 500 voorstellingen en mogen zij meer dan 70.000 bezoekers ontvangen, en deze aantallen blijven jaarlijks stijgen. Van dat succes zouden de stichters in 1956 nooit kunnen gedroomd hebben.

 

65 jaar Fakkel, 65 jaar toneel, 65 jaar acteurs, 65 jaar zang en show, dit alles moet feestelijk gevierd worden in het Fakkeltheater. Zo heeft men iets tastbaars georganiseerd voor dit feestjaar. Jan Scheirs heeft 30 prachtige portretten gemaakt van 30 bijzondere mensen 30 namen, 30 gezichten, 30 verhalen, 30 personen, groot of klein,  die alles hebben bijgedragen om van het Fakkeltheater te maken hoe wij het nu kennen. een tentoonstelling  die niet alleen de geportretteerde eren, maar ook wie die de afgelopen 65 jaar iets heeft betekend voor het Fakkeltheater. Een waardig feest voor een goede organisatie dat in één woord kan gezegd worden HET FAKKELTHEATER.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in de traphal van de Rode Zaal. Om deze mensen nog meer blijk te geven van appreciatie, kan u een QR-CODE inscannen en zo gidst Katelijne Boon u doorheen de portretten. Katelijne Boon is sinds 2001 presentatrice en programmamaakster bij KLARA. Daarnaast is zij sinds 2008 bekend voor haar presentatie bij de Koningin Elisabethwedstrijd.

 

De kunstwerken kunnen ook gekocht worden, de opbrengst gaat naar de acteurs. Wie interesse heeft kan vrijblijvend de tarieven aanvragen, door contact op te nemen met michael@fakkeltheater.be of bel 070 246 036 – van maandag tot vrijdag tussen 11u en 17u.

De werken zijn ook te koop op kleiner formaat, je kan ze kopen op postkaart formaat aan de ticketshop en aan de bar.

Kunstenaar Jan Scheirs studeerde aan Sint Lucas Gent en aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij noemt zich zelf een autodidact. Hij werkt met acryl, olieverf en Chinese inkt op doek en stelt heel regelmatig tentoon in binnen- en buitenland. Wil je meer over deze kunstenaar te weten komen ga dan even kijken naar www.scheirs.com