Woensdag 1 juni maakte het Fakkeltheater onder grote belangstelling van acteurs, TV makers, producers, regisseurs en pers hun programma bekend, Vlaams minister van cultuur Jan Jambon en ook schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud waren bij de genodigden en hielden een toespraak aangaande hoe het nu verder moet in de culturele sector en hun subsidies, wat is de toekomst van het cultuurtheater…?

Het Fakkeltheater werd in 1956 opgericht door Walter Groener, dit vanuit een groep idealisten rond het cultureel tijdschrift van vrijzinnige signatuur De Fakkel. In het begin brachten ze vooral literair cabaret, vanaf 1960 kwam er sociaal en politiek geëngageerd repertoires bij. In de jaren 1970 evolueerde het theater van een revolutionair kamertheater naar een klein stadstheater.

In 1976 werd binnen de structuur van het Fakkelteater het Educatief Theater Antwerpen opgericht. Men wilde theaterstukken met uitgekozen thema’s voor specifieke doelgroepen produceren. Eind 1991 stond Walter de artistieke leiding af aan Wim Verbeke, die spijtig genoeg enkele maanden later overleed. Wim werd opgevolgd door André Lefèvre. In 1994 verloor het Fakkeltheater al zijn subsidies. In die jaren ontstond het gezelschap ‘Torka T’ dat via het Fakkeltheater als nieuwe gezelschap in die periode een tiental producties op het podium bracht. In 1997 werden de interne gezelschappen ontbonden. Deze even toch donkere periode duurde gelukkig niet lang want  in 1998 kwam er een grote doorbraak voor het Fakkeltheater. Een heel nieuwe theaterinfrastructuur zag het daglicht waar naast eigen producties het theater ook ter beschikking werd gesteld voor andere gezelschappen en verenigingen.

Het Fakkeltheater, gelegen in het historische hart van de Antwerpse binnenstad een waar theatercentrum uitgegroeid over heel Vlaanderen,  beschikt over twee locaties en drie zalen. De Rode Zaal, De Kleine Fakkel en de Zwarte Zaal. De Rode Zaal is een schouwburgzaal met 268 plaatsen, de kleine zaal (De Kleine Fakkel) met 45 plaatsen  en het theatercafé dat plaats biedt aan 138 personen voor concerten en voordrachten zijn gelegen in de Hoogstraat. De Zwarte Zaal, die plaats biedt aan 150 toeschouwers Bevindt zich In de Reyndersstraat .

Sinds 2009 is Sam Verhoeven, algemeen directeur van het Fakkeltheater. Het theater kan rekenen op meer dan 75.000 toeschouwers per seizoen en met enige trots kunnen ze 50 verschillende theatergezelschappen op de podia te presenteren over meer dan 500 voorstellingen. Het Fakkeltheater een unicum in het Vlaams Theaterlandschap en dat zorgt voor ambiance in deze Theatercultuur.

Cartoon productions zal u bij regelmaat op de hoogte houden van wat het Fakkeltheater  in het seizoen 2022/2023 zal aanbieden. Een klein overzicht van wat u allemaal kan verwachten. Er zal een zeer gevarieerde aanbod gepresenteerd worden van theater, musical, concert, comedy, van klassiek muziek tot jazz, van kleinkunst tot improvisatie, van poppentheater tot café chantant, een breed palet voor ieders wat wils.

In de programmatie van dit nieuwe seizoen vinden we producties terug die al vele seizoenen lopen zoals, Hotel Vocal, Bellissama, Nekka Intiem, Chansons Charmantes,  en een grote aanrader dit seizoen in Hotel Vocal is The Ladies & The Tramp. De theaterpartners zorgden ook voor een hoogstandje met producties als Josephine B met Sandrine, Maria van Frituur 1 met Carry Goossens, Sven De Ridder geeft met kerstmis “Ne Geestige Kerst”, Het voorjaar steekt dan van wal met Frank wordt Francine van het Prethuis, een prachtige musicalcreatie met The Broken Circle Breakdown met Lize Ferijn en Roel Vanderstukken, Loge 10 theaterproducties brengt naast twee nieuwe producties, de zo succesvolle, met een aangepaste casting van De Muizenval. Ook de andere theaterpartners zoals Theater Zeemanshuis, Take Twee Producties, De Speling, Theater Perplex, De Peerdentram, De proefkonijnen, Paljas Producties en nog vele anderen zullen er voor zorgen dat het seizoen 2022/2023 een waardig en gevarieerd succesvol  theaterjaar aanbied voor jong en oud.