Waar ligt de lijn tussen fotografie en surveillance? Watching You, Watching Me – expo georganiseerd door Open Society Foundation, New York (George Soros) – brengt het werk van tien kunstenaars in beeld die de surveillancecultuur onder de loep nemen en de broze grens aftasten tussen publiek en privé. Van documentaire tot streetart.
De tentoonstelling gaat na hoe fotografie een toezichtinstrument kan zijn en tegelijk als middel kan worden aangewend om de negatieve impact ervan aan het licht te brengen en aan te klagen. Het op beeld vastleggen van iets dat alomtegenwoordig maar verholen wil zijn – schijnbaar overal en nergens tegelijk – blijkt een moeilijke opgave waarvoor de kunstenaars op deze tentoonstelling teruggrijpen naar een dynamische reeks benaderingen.
Voor de vernissage zullen twee kunstenaars van Watching You, Watching Me – met name Julian Roeder en Mari Bastashevski – een rondetafelgesprek leiden met maximaal 10 deelnemers uit verschillende disciplines en sectoren. De tentoonstellingsbezoekers kunnen het gesprek volgen of hun bezoek ongestoord verderzetten.
De kunstwerken die door de artiesten worden voorgesteld, dienen als vertrekpunt. Het overkoepelende onderwerp is echter het feit dat overheden en bedrijven wereldwijd de communicatie en handelingen van miljoenen burgers, miljoenen mensen volgen. Gerechtvaardigd? Wettelijk? Chelsea Manning en Edward Snowden legden op eigen risico en ondanks de tol die ze daarvoor betaalden de beteugelende en discriminerende werkwijzen van – ook democratische – overheden bloot. Ons recht op privacy staat op losse schroeven, ons recht op vrijemeningsuiting wordt aan banden gelegd.
Met werken van Mari Bastashevski & Privacy International, Edu Bayer, Josh Begley, Paolo Cirio, Hasan Elahi, Andrew Hammerand, Mishka Henner, Simon Menner, Julian Roeder en Tomas van Houtryve.
Curatoren: Stuart Alexander, Susan Meiselas, Yukiko Yamagata
De tentoonstelling maakt deel uit van de 2018 Privacytopia events in het kader van de internationale conferentie Computers, Privacy and Data Protection (CPDP): The Internet of Bodies.
Georganiseerd door: Open Society Foundations – New York
In samenwerking met BOZAR en Privacy Salon
Met steun van: Kanselarij van de Eerste Minister, Nationale Loterij
Opening voorgesteld door STAL – Sciences Technologies & Arts Lab, een initiatieve van BOZAR, VUB et ULB – en CPDP – International Computers, Privacy and Data Protection Conference. Met de steun van weKONEKT.brussels
BOZAR
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

INFO & TICKETS: +32 2 507 82 00 | bozar.be

Foto: Bozar / Julian Roeder