Na een valse start als student rechten schreef Mark Verstockt zich in op de academie van Antwerpen waar hij samen met medestudent Dan Van Severen in de ban geraakte van de abstractie. In de jaren vijftig maakte hij materieschilderijen geïnspireerd op bloedcellen en hemellichamen. Vanaf de jaren zestig richtte hij zich op geometrische vormen om uiteindelijk bij het minimalisme uit te komen. Op enkele figuratieve jeugdwerken na ging hij resoluut voor de abstractie en de studie van de geometrische vormen. Toch was voor hem vooral de structuur het belangrijkst. “Geometrie is voor mij secundair, het is de structuur die telt, zelfs bij een dripping van Jackson Pollock is er een duidelijke structuur aanwezig.”
Verstockts voorliefde voor strakke geometrische vormen vertaalde zich ook in een aantal beeldhouwwerken. Het bekendste is wellicht de monumentale sculptuur Signaal in Sint-Niklaas. Hij experimenteerde ook met video en boekdrukkunst. Zo bracht hij in 1971 This is Not a Book uit, een pop-upboek met – weeral – enkel geometrische vormen en een levensgrote poster van de kunstenaar.
Verstockt(1930-Lokeren – 2014-Antwerpen) was ook actief als theoreticus. In 1982 maakte hij naam met De genesis van de vorm, van chaos tot geometrie, een diepgravende studie over de drie oervormen, namelijk de cirkel, het vierkant en de driehoek.

Callewaert-Vanlangendonck Gallery
Wolstraat 21-23, 2000 Antwerpen
Callewaert-Vanlangendonck Collection
Sint-Jacobstraat 17, 2000 Antwerpen
gallery@callewaert-vanlangendonck.com
Foto’s: www.callewaert-vanlangendonck.com