Het Rijksmuseum en vijf stadsmusea in Nederland gaan de komende acht jaar een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen organiseren. In de stichting De Vijf Samenwerkende Musea in Nederland werken het Stedelijk Museum Zutphen, het Westfries Museum in Hoorn, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda samen.

Het is uniek dat vijf stadsmusea en het Rijksmuseum een dergelijk meerjarenproject aangaan om verborgen parels uit de collectie van het Rijks door heel Nederland te tonen. De ‘Vier Elementen’ tentoonstellingsreeks loopt van 2018 tot en met 2025. Lage Landen, de eerste aflevering van de reeks start op 27 januari 2018 in het Stedelijk Museum Zutphen en reist daarna door naar de andere vier musea. 

Vier elementen leggen identiteit bloot
In de tentoonstellingen Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren onderzoeken de vijf musea de identiteit van Nederland aan de hand van de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. De focus van Lage Landen ligt op aarde. Een ruime selectie van 40 werken uit het Rijksmuseum wordt per museum aangevuld met eigen collectie, waardoor elke tentoonstelling een eigen kleuring krijgt. Hiernaast wordt voor elke aflevering aan een gerenommeerde auteur en een hedendaagse kunstenaar of ontwerper gevraagd invulling te geven aan het thema. Voor Lage Landen schrijft Paul Schnabel een prikkelend essay voor de rijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus met als titel: Hoe eigenaardig is Nederland? Design duo AtelierNL, recent nog te zien tijdens de Dutch Design Week, gaat letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit en historie van elke regio te duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna. 

Nevenactiviteiten 
Elk museum organiseert een programma van nevenactiviteiten rondom de reizende tentoonstelling. Voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van elk museum is een aparte website opgezet: schattenuithetrijks.nl. 

Met dank aan
De tentoonstelling Lage Landen wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Janivo Stichting, Stichting dr. Hendrik Muller, Gravin van Bylandt stichting en Stichting Gifted Art.