De 80 000 medewerkers in de eventsector hebben vandaag een beetje meer perspectief gekregen. De Nationale Veiligheidsraad besliste op 24 juni dat de brede sector verantwoord en gefaseerd kan herstarten met behulp van de zogenaamde evenementenmatrix, of liever het COVID Event Risk Model. Het model bestaat uit een protocol en een online tool die werden ontwikkeld door Toerisme Vlaanderen, EventFlanders, de Alliantie van Belgische Event Federaties en het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool.  
 
Vanaf 1 juli zullen het protocol en de online tool gratis beschikbaar zijn via www.covideventriskmodel.be. Met deze tool kunnen organisatoren het COVID-veiligheidsrisico van hun event in kaart brengen. De tool wordt verplicht voor events met een eenmalig karakter met meer dan 200 bezoekers. In juli worden indoor events toegelaten tot 200 bezoekers. Voor deze events kunnen de regels inspirerend en indicatief zijn. Events tot 400 bezoekers die outdoor worden georganiseerd zijn in juli ook al toegelaten. Voor deze events en alle andere eenmalige events met meer dan 200 bezoekers dient dus eerst een scan uitgevoerd te worden met behulp van het COVID Event Risk Model.
 
Sector hoopt schade te kunnen beperken
 
“We zijn blij dat de Nationale Veiligheidsraad ons gehoord heeft. Door de gefaseerde toelating van evenementen hopen we dat opdrachtgevers de evenementen die ze uitgesteld of zelfs geannuleerd hebben weer gaan bevestigen. De economische schade voor onze sector loopt al in de miljoenen” verklaart Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie voor Belgische Event Federaties. “We kunnen nu opnieuw aan het werk om evenementen te organiseren met respect voor de gezondheid en de veiligheid van bezoekers en medewerkers.”
 
Veilige herstart met het COVID Event Risk Model
 
“De afgelopen maanden was het voor veel evenementenorganisatoren tasten in het duister rond wat de toekomst zou brengen. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de verschillende partners, kunnen we zowel organisatoren als bezoekers van evenementen in de verschillende regio’s van dit land eindelijk opnieuw perspectief bieden op een veilige heropstart. Ik wil iedereen uitdrukkelijk bedanken die de komst van deze tool mee mogelijk maakte en mee zorgde voor licht aan het einde van de tunnel”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.