Copyrights introductiebanner: © Pro Velo
De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht uitgeroepen tot titel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’. Deze prijs werd uitgereikt door een jury gespecialiseerd in fietstoerisme en door Nederlandse journalisten. De experts waren voornamelijk onder de indruk van de vele troeven van de Belgische fietsroute.

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen.

Je treft er een mix van natuur, industrieel en cultureel erfgoed én je fietst er door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Ook fijn om weten voor de fietsbenen is dat een groot deel van de route over fietspaden gaat. Verder krijgt de route ook lof voor bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met openbaar vervoer, voorzieningen zoals bankjes om uit te rusten en picknickbankjes en de aanwezigheid van informatieborden.

Tijdens de EuroVelo 5 rit ontdek je ook een prachtig stuk van Wallonië. Zo fiets je van de innemende graanvelden van Haspengouw rustig naar de streek van Namen. Langs de oevers van de Maas bereik je Dinant. Daarna gaat het richting het weidse Condroz en Famenne. Na het verlaten van Marche-en-Famenne leidt de RAVeL je naar de vallei van de Ourthe. Talrijke charmante dorpjes en prachtige panorama’s passeren de revue.