Welkom in Aarhus, de Europese Culturele Hoofdstad 2017!
Deze fietsvakantie begint en eindigt in Aarhus, de tweede stad van Denemarken. Wandel door de oude straatjes van het Quartier Latin, met zijn charmante pleintjes, kasseistraatjes en zijn gezellige cafés en restaurantjes. Of laat je verrassen door de nieuwe wijk Aarhus Ø, of door de talrijke musea. Dit jaar is Aarhus bruisender dan ooit, want het is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad 2017. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld Røde Orm, een openluchttheatervoorstelling die een sage uit de Vikingtijd vertelt. De show vindt plaats op een unieke locatie: het dak van het Moesgaard Museum. Nog een aanrader: dankzij de ARoS Triënnale ontdek je in en rond de stad allerlei kunstwerken rond het thema ‘natuur’.
Wil je meer weten over de culturele activiteiten en evenementen in het kader van Aarhus Culturele Hoofdstad 2017, ga dan naar www.aarhus2017.dk

Het mooie merendistrict
Aarhus wordt omringd door bossen en meren, zodat je op amper een kwartiertje fietsen al op het platteland bent. De tochten, allemaal via rustige fietspaden, gaan van zandstranden naar uitgestrekte bossen en romantische dorpjes. Op dag drie bereik je het Deense merendistrict, een prachtige lappendeken van meren, heuvels, bossen en heidevelden. Je fietst langs boerderijen, handwerkwinkeltjes en het station van Vrads, waar je oude treinen kunt bewonderen. In Silkeborg, de hoofdstad van het merendistrict, bezoek je het museum van Asgor Jorn, een van de belangrijkste Deense schilders. Las je liever een niet-fietsdag in? Huur dan een kano, of neem de boot naar Himmelbjerget of ‘Sky Mountain’, om er een wandeling te maken van het meer naar de top. Een ‘berg’ is dit zeker niet, eerder een heuvel, maar met zijn 147 meter is het een van de hoogste punten in het Deense landschap.

Rondrit op het Samsø Eiland
Een ferry brengt je in een uur tijd van het vasteland naar het eiland Samsø, dat bekend is om zijn microklimaat en zijn biologische landbouw. Alles op Samsø is klein en idyllisch. Je vindt er nog ongerepte stranden met kristalhelder water en rustige dorpjes waar ze lokale producten verkopen. Heel bijzonder is dat het eiland een model is van duurzame energie, want de elektriciteit wordt voor de volle 100 procent ter plaatse opgewekt, vooral door middel van windturbines. Het eiland is daardoor de grootste CO2-neutrale woongemeenschap ter wereld.
BOEK NU EN GENIET VAN GRATIS FIETSEN!
Wie deze fietsvakantie boekt vóór 15 maart, met vertrek in mei of juni, krijgt gratis huurfietsen (geen e-bikes) ter beschikking.
Www.zuiderhuis.be