Belgisch fotograaf Kristof Vrancken op shortlist Sony World Photography Awards.

Kristof Vrancken zocht voor zijn doctoraatsproject naar nieuwe manieren om de industriële restanten van Genk zichtbaar te maken. In Transit, een van de werken die daaruit resulteerden, werd geselecteerd voor een van ’s wereld grootste fotowedstrijden. De fotoreeks werd geselecteerd uit meer dan 340 000 inzendingen en zal vanaf 17 april te zien zijn in een expo in London.

Foto’s ontwikkeld met plantenextracten die grondvervuiling in zich opzogen.
Het project ‘In Transit’ brengt de veranderingen die het Genkse landschap vanaf de 19de eeuw heeft ondergaan in beeld. Van de vroege industrialisering tot sluiting van Ford Genk, alles liet zijn sporen na in Genk. Dit project brengt die sporen in beeld. Opvallend hierbij is dat Vrancken voor de ontwikkeling van zijn foto’s gebruikmaakt van emulsies die gewonnen werden uit de planten die groeiden op de site die hij onderzocht. De vervuiling van de vroegere industriegronden wordt hierdoor dus op meer dan een manier getoond aan de kijker.

Resultaat van een doctoraatsproject.
De foto’s werden gerealiseerd als deel van het doctoraatsproject The Sustainist Gaze van Kristof Vrancken. In dat onderzoek bestudeert hij de artistieke én maatschappelijke rol die fotografie kan spelen bij het in beeld brengen van actuele topics zoals duurzaamheid, ecologie en tijd.

Het project is een onderzoeksproject van LUCA School of Arts, een kunst- en ontwerphogeschool met campussen in Brussel, Gent, Genk en Leuven. LUCA biedt niet alleen bachelor- en masteropleidingen in de kunsten aan, maar is ook actief als research center met onderzoeksgroepen als “Image”, “Intermedia”, “Inter-Action” en “Music & Drama”. Dit onderzoeksproject werd gerealiseerd door de onderzoeksgroep Inter-Action.

Foto: ‘In Transit’ toont de veranderingen van de voormalige Ford-site. Opvallend is dat de foto’s ontwikkeld werden met plantenextracten die grondvervuiling in zich opzogen. (copyright: Kristof Vrancken)