Donderdag 7 mei 2020 om 08.00 uur zijn in het Friese Workum de deuren opengegaan van een heel eigentijdse versmarkt van drie Workumer ondernemers. Brood- en banketbakker Rein van der Werf, Keurslager Thijs van der Meer en Otto Jan Bokma van biologische kaasmakerij De Nylander in Workum en bioveehouderij De Jerseypleats in It Heidenskip hebben zich met hun ambachtelijke waar praktisch op de stoep van de concurrentie gevestigd.

Vanaf de parkeerplaats voor de Aldi en de Poiesz kun je de “Frisian food market”, officieel De 3 Ambachten’, in de voormalige bibliotheek van Workum, nu ondergebracht in het monumentale stadhuis, niet over het hoofd zien. De mannen en hun partners moesten een aanloop van vijf jaar nemen om hun ideeën over het nieuwe winkelen gestalte te geven. De ene juridisch-planologische hindernis na de andere werd hen voor de voeten geschoven — niet door de gemeente, maar door andere winkeliers — maar de heren klauterden als commando’s over elk hek.

Helemaal van deze tijd
Wie het kleine winkelcentrum betreedt wordt meteen in een ambachtelijke ambiance gehuld. Die reikt tot over de dikke houten balken, tot in de nok van het dak. Interieurbouwer Emondt Fresh Food Interiors uit Apeldoorn en Enschede heeft de juiste toon gezet met de combinatie van stoer timmerwerk in het meer dan honderd jaar oude gebouw, van origine een school, en modern gestileerd show- en verkoopmeubilair. Rein van der Werf en zijn zoon Ype, de derde generatie, zien het helemaal zitten. Ype’s vrolijke echtgenote Vanessa ook. Zij legde woensdagmiddag 6 mei de laatste hand aan de decoratie als nieuwsgierige Workumers en toeristen de markt binnenlopen, in de veronderstelling verkerend dat de zaak al open is. Vanaf “moarn”, donderdag 7 mei, mogen ze winkelen.

Er komt aan de bakkerskant ook een terras met 24 zitjes, helemaal conform de anderhalve-meter-maatregel. Van der Werf en zijn buren hebben geluk: premier Mark Rutte kondigde 6 mei enige versoepeling van de coronamaatregelen aan, zodat meer toeristen zich aan een Elfstedentocht van het bureau voor toerisme Friesland Holland zullen wagen. En aan Fryske Kofje of een broodje gezond van de warme bakker van Workum die ook een zaak in Bolsward heeft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otto Jan Bokma, zijn echtgenote Marianne en hun zoons Gerbrand en Sander en hun vrouwen leggen zich voortaan via twee vennootschappen onder firma geheel toe op het houden van Jersey melk- en vleesvee en het maken van daaraan gelieerde zuivel, zoals kaas en boter. In de winkel in de versmarkt verkopen de Bokma’s zo’n 25 soorten kaas en alle soorten zuivel, deels ingekocht bij biogroothandelsbedrijven. De nu nog aan de Lange Leane gevestigde kaasmakerij De Nylander verhuist in 2022 naar de Jerseypleats.

Meer info:
www.facebook.com/VersmarktDe3Ambachten/  (de nieuwe versmarkt)
www.thijsvandermeer.keurslager.nl  (Keurslager, eigenaar van het pand)
www.bakkerijvanderwerf.nl  (warme bakker)
www.nylander.nl  (biologische kaasmakerij en –winkel)
www.emondt.nl  (winkelinterieurbouwer)
www.elfstedenroute.nl
Anderhalve-meter-vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Foto’s: www.friesnieuws.nl