In de Friese Elf Steden zijn in 2018 en 2019 elf unieke fonteinen gebouwd, objecten van kunstenaars uit de hele wereld. Het miljoenenproject was een hoofdonderdeel van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De uitvoering was in handen van de Amsterdamse kunstcriticus en organisator van kunsttentoonstellingen Anna Tilroe.

De meeste fonteinen spuiten water, enkele verspreiden mist (Leeuwarden en Franeker) of vormen ijs (Dokkum). Ze staan op markante locaties, meestal in of nabij het centrum. De fonteinen worden ieder jaar op 22 maart, op de Wereldwaterdag, opgestart.
Bekende internationale kunstenaars
De ontwerpers zijn internationaal vermaard. Om een bij het karakter van de stad passend kunstwerk te kunnen maken kregen de kunstenaars de opdracht zich te verdiepen in de geschiedenis van de Elfstedenstad, rekening te houden met de beoogde locatie en kennis te maken met de plaatselijke bevolking. Dat leverde veel tumult op, zoveel dat de ijsfontein van Dokkum niet begin 2018, maar pas in het voorjaar van 2019 opgeleverd kon worden.
De commentaren op de gerealiseerde en zeer kostbare kunstwerken zijn zeer divers. Ze variëren van ‘hoogstaande kunst’ tot ‘kitsch en kermis op het niveau van pretparken als de Efteling’.
200 km
Bekijk alle fonteinen tijdens een 200 km lange Elf Fonteinentocht op de fiets (er zijn ook arrangementen met de auto, motor of boot) en oordeel zelf over de onderdelen van het omvangrijkste fonteinenproject ter wereld.
De Elffonteinentocht is een ingekorte Elfstedentocht op de fiets: 54 km korter door minder omwegen, met name in het kale en winderige noorden van Friesland (‘s winters bij een straffe oostenwind de hel, volgens schaatsers). De officiële schaatstroute, waarop alle Elfstedenroutes zijn gebaseerd, is trouwens ook 200 km. U fietst dus twee tochten tegelijk: de Elfstedentocht op de fiets en de Elffonteinentocht op de fiets.
Maak een selfie bij iedere fontein
Zet uzelf en uw medereizigers bij iedere fontein op de foto (bijvoorbeeld een selfie), het liefst met de fiets, als bewijs dat u daar was. Stuur de foto’s naar info@frieslandholland.nl. U ontvangt dan van ons een op naam gestelde Elffonteinen-oorkonde per post thuisgestuurd.
Win Friesland fietsvakantie Van der Valk Exclusief Wolvega
De leukste en grappigste kiekjes plaatsen wij op onze nieuwssite en social media nieuwsaccounts. Het mooiste plaatje van het seizoen is goed voor een gratis driedaagse fietsvakantie voor twee personen vanuit hotel Van der Valk Exclusief in Wolvega, all-in, ook inclusief de huur van twee zeer luxe e-bikes van Rent a Topbike, het fietsverhuurbedrijf van Friesland Holland Travel Service. Dit onderdeel van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, is de officiële aanbieder van alle soorten Friesland vakanties.

Foto top: Leeuwarden: ‘Love’ in de mist van Jaume Plensa.

Foto tekst: Sneek (in het Fries ‘Snits’): De Fontein van Fortuna van Stephan Balkenhol

Foto’s: www.friesnieuws.nl