Van vrijdag 3 tot maandag 6 februari 2017 doet Brusselse Orgels vzw de orgels van de stad zingen, van het kleinste tot het grootste instrument, van het meest gewijde tot het ultiem profane. Het wordt een festival dat alle Brusselaars de rijkdom van hun uitzonderlijk orgelpatrimonium wil laten (her)ontdekken. Deze eerste editie van een origineel festival kreeg, met een knipoog, de zeer toepasselijke naam «  Dit is geen Pijp… Orgelfestival ».
Zowel in de Sint Michiel- en Sint Goedele kathedraal als in de Koninklijke Kapel, zowel in de Gotische zaal van het Stadhuis als in de Cinematek en op tal van andere locaties, zullen gedurende vier dagen orgels bespeeld worden door bekende organisten uit binnen- en buiteland en ook door nieuw ontdekt jong talenten. Ter gelegenheid van dit Festival zal Manneken Pis gekleed zijn als orgelbouwer in een kostuum van de hand van Marthe Coeckelenbergh.
Het orgel is een magisch instrument. Met zijn gewelfde en fantastische klanken en kleuren lijkt het misschien veraf maar toch staat het binnen ons onmiddellijke bereik: zijn parcours ligt op onze dagelijkse route door de stad, overal op wandelafstand, maar wij zijn niet altijd goed bewust dat dit uitzonderlijk patrimonium ons zo nabij is.

Het doel van dit nieuwe festival : het publiek de verschillende ‘gezichten’ openbaren van dit in menig opzicht ongelooflijk instrument en het patrimonium waarbinnen het zich bevindt. Weet iedereen, bijvoorbeeld, dat een orgel op zich een heel orkest kan vervangen; dat het ontstaan is lang voor de christelijke beschaving; dat Brussel alleen reeds 165 orgels telt !?
Dit is geen Pijp… Orgelfestival, eerste editie, stelt voor :
4 dagen,
10 locaties,
17 evenementen,
20 orgels,
30 organisten
Info : www.brusselscityoforgans.org
Contact: info@brusselscityoforgans.org
http://brusselscityoforgans.org/agenda-nieuws-eerstkomende-concerten.html