Op 3 september verwelkomde het Stadhuis van Brussel zo’n vijftig chefs, persoonlijkheden uit de culinaire wereld en de familie van baron Pierre Romeyer voor een eerbetoon aan de iconische Belgische chef die deze zomer overleed.
Na een ‘familiefoto’ op het balkon van het Brusselse stadhuis, begon de ceremonie met een toespraak van Alain Courtois, eerste schepen van de stad Brussel. Hij dankte Baron Pierre Romeyer en kondigde aan dat hij bij onze premier een verzoek had ingediend voor een officiële postume erkenning van de man die zoveel heeft betekent voor onze nationale gastronomie.
Vervolgens nam Pierre Wynants het woord en herinnerde de aanwezigen eraan dat zonder de steun van Pierre Romeyer de Vereniging van Meesterkoks nooit zou ontstaan zijn. Hij bedankte de vrouw van de overledene, beter gekend als Mouche, voor de onvoorwaardelijke steun aan haar echtgenoot. En tot slot richtte hij zich naar Romeyer zelf: “Ik heb nog een laatste gunst om u te vragen: wilt u daarboven, voor ons, enkele van uw vervloekte gerechten zenden waarvan u het geheim had? ”
Hierna volgden toespraken van de huidige voorzitters van de Vereniging van Mastercooks Frank Fol en van Euro-Toques, Jean Castadot. Daarna volgden de getuigenissen van chefs die Pierre Romeyer goed hebben gekend, zoals deze van Mastercook Pierre Audouard. Tijdens de slotceremonie waren er woorden van dank van de zoon van Pierre Romeyer en van zijn vrouw Mouche. Het eerbetoon eindigde met een vriendschappelijke drink en enkele hapjes bereid door chef-kok Dirk Vandendriessche , van de catering-gemeenschappen van de Stad Brussel “De Brusselse Keukens”.

Tekst: Joëlle Rochette

Foto’s: The Mastercooks of Belgium