Vogelbescherming Vlaanderen vzw heeft een nieuwe algemeen directeur: Marcel Antenbrink. Hij komt uit de zorgsector en was meer dan 20 jaar directeur van voorzieningen voor mensen met een beperking. Hij heeft geen achtergrond als bioloog of een verleden bij natuurverenigingen, maar wél de nodige ervaring om een organisatie te leiden en mensen te motiveren en te verbinden. Niet alleen de natuur en de biodiversiteit staan zwaar onder druk, ook organisatie kan zorg gebruiken na enkele directeurswissels en moeilijke werkomstandigheden tijdens COVID-19. De professionalisering van de vereniging is dan ook één van de speerpunten van Marcel.

Sinds 1 februari is Marcel de directeur van Vogelbescherming Vlaanderen. “Een carrièrewending na 20 jaar zorgsector”, licht hij zelf toe. “Ik zie echter vooral gelijkenissen: zowel in de zorgsector als in de zorg voor milieu, wilde dieren, natuur en biodiversiteit zie ik dezelfde gedrevenheid van mensen met talent om te zorgen voor anderen. Ik herken eveneens de sterke betrokkenheid van velen die deze zorg mee ondersteunen: onze vrijwilligers, leden, partners, bestuurders en medewerkers.”

Vogelbescherming Vlaanderen is vooral bekend door haar juridische tussenkomsten bij inbreuken op de natuur- en jachtwetgeving, maar ook van campagnes als Schiet in actie (waarbij burgers hun eigendom kunnen uitkleuren uit een jachtplan), Alleen uilen kopen echte uilen (tegen het houden van roofvogels en uilen in gevangenschap) en het jaarlijkse Huismussentelweekend. “Deze campagnes blijven we verderzetten met de hulp van onze leden en vrijwilligers, maar we hebben ook de ambitie om onze vereniging opnieuw duidelijker op de kaart te zetten. De coronacrisis toont het belang van natuur in eigen buurt aan, terwijl de toenemende druk op de biodiversiteit niet meer te ontkennen valt. Daarom zullen we in ons nieuwe beleidsplan ook aandacht besteden aan de algemene context waarin we werken: habitatverlies, intensivering van de landbouw, wetgeving, enz. Je kan de leefomstandigheden van vogels en andere wilde dieren alleen maar verbeteren als je oog hebt voor alle factoren.”

Grote ambities dus. Daarom wil de nieuwe directeur de vrijwilligerswerking verder uitbouwen en efficiënter ondersteunen vanuit de organisatie. Die vrijwilligers dragen de campagnes van de vereniging immers lokaal uit. Vogelbescherming overkoepelt ook de werking van de Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOC), de Wildlife Taxi Teams (WTT) die gewonde dieren vervoeren naar deze VOC’s en de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen. “Veel en bijzonder zinvol werk”, lacht Marcel. “Iedereen die zich geroepen voelt om zich enkele uren per week of maand bezig te houden met natuur en wilde dieren is dan ook hartelijk welkom. Samen gaan we voor een optimale bescherming van de wilde fauna en haar biotopen.”
Om deze ambitie te kunnen realiseren, kan Marcel uiteraard niet alleen rekenen op een grote groep vrijwilligers. Er staat een team van gemotiveerde medewerkers klaar om alle plannen uit te voeren. Na moeilijke werkomstandigheden tijdens corona en enkele directeurswissels gaat nu extra aandacht naar de verdere professionalisering van de eigen organisatie. Zo investeert de vereniging momenteel in nieuwe, gedreven medewerkers en een eigentijdse ICT-infrastructuur.

Foto: www.vogelbescherming.be