Ook in 2023 laat het Antwerp Symphony Orchestra muziekliefhebbers in de Koningin Elisabeth zaal genieten van live concerten met gerenommeerde dirigenten zoals Jaap van Zweden, Philippe Herreweghe en Mark Elder, topsolisten als Lukáš Vondráček en Pretty Yende, en gast orkesten als het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin

Graag stellen wij u hieronder een selectie hoogtepunten uit het lopende seizoen voor.

Elisabeth-weekend met Lukáš Vondráček

Do 26.01 – Zo 29.01.2023
Verschillende locaties

In de klassieke muziekwereld in België zijn er drie belangrijke instellingen die gelinkt zijn door de naam van koningin Elisabeth. Als residentie-orkest van de Koningin Elisabethzaal is Antwerp Symphony verheugd om samen met de Muziekkapel Koningin Elisabeth dit unieke Elisabeth-weekend te presenteren waarbij een laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd centraal staat.

Wie herinnert zich niet de grandioze passage van Lukáš Vondráček tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd van 2016? Zijn overwinning stond in de sterren geschreven, en ook nadien verbaasde het niemand dat wereldorkesten als het Chicago Symphony Orchestra, hr-Sinfonieorchester Frankfurt en het Philadelphia Orchestra in de rij stonden voor de jonge Tsjech. De afgelopen jaren ontpopte Vondráček zich als een buitengewoon veelzijdige artiest, en tijdens dit Elisabeth-weekend doet Vondráček die reputatie alle eer aan. Met Antwerp Symphony brengt hij het weergaloze Derde Pianoconcerto van Bartók, en tijdens twee kamermuziekconcerten komt de poëet in hem naar boven, met het Forellenkwintet van Schubert.

Meer info >>>

Kamermuziek in de Muziekkapel Koningin Elisabeth
Do 26.01.2023 – 20:15
Muziekkapel Koningin Elisabeth, Waterloo

Even veelzijdig als virtuoos ontwikkelde Lukáš Vondráček zich tot een ware publiekslieveling. Met Schuberts sprankelende Forellenkwintet keert de Tsjechische pianist terug naar de plaats waar het ooit allemaal begon: de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Voor deze unieke gelegenheid wordt hij daarbij geflankeerd door musici van Antwerp Symphony en van de prestigieuze Elisabethkapel.

flankeerd door musici van Antwerp Symphony en van de prestigieuze Elisabethkapel.

Bartók met Lukáš Vondráček
Vr 27.01.2023 – 20:00
Concertgebouw, Brugge
Za 28.01.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Stravinski’s balletmuziek voor Petroesjka liet niet enkel de dansers balanceren op de toppen van hun tenen, ook de muziek balanceerde vervaarlijk op het randje van de tonaliteit. Bartók lapte evenzeer graag de muzikale regels aan zijn laars. In zijn Derde pianoconcerto, dat nu eens zoet en dan weer ruig klinkt, lijkt hij de draak te steken met de klassieke conventies. Pianowonder Lukáš Vondráček, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2016, doet elke snaar en elke spaander van het klavier daveren, jubelen en zingen.

Kamermuziek in AMUZ
Zo 29.01.2023 – 15:00
AMUZ Antwerpen

Franz Schubert was een absolute grootmeester van de kamermuziek. Vooral zijn honderden liederen zijn bekend, waarvan hij er ook enkele citeerde in zijn latere werken. Schuberts sprankelende Forellenkwintet, bijvoorbeeld, is vernoemd naar een van zijn mooiste liederen, waarvan de melodie als rode draad dient doorheen het kwintet. Klaviervirtuoos Lukáš Vondráček omringt zich met musici van het Antwerp Symphony en van de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth voor een van de hoogtepunten uit het romantische kamermuziekrepertoire.

“Jaap is back”, met tweemaal de Zevende

De hele wereld maakte al kennis met het fenomeen Jaap van Zweden. Antwerpen mocht tussen 2008 en 2011 genieten van zijn talent als chef van het Antwerp Symphony Orchestra. Hij werd in 2012 uitgeroepen tot ‘Conductor of the Year’ en leidt sinds 2018 het New York Philharmonic – waar ondere andere Gustav Mahler en Leonard Bernstein hem voorgingen. Als dirigent emeritus keert hij vanaf het seizoen 2022-2023 jaarlijks terug naar de Koningin Elisabethzaal voor grootse symfonische concerten met even monumentale solisten.

Jaap dirigeert Beethoven
Do 09.03.2023 – 20:00
Za 11.03.2023 – 15:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Beethovens Zevende Symfonie toont de grootmeester aller symfonici bruisend van levenslust, maar toch gaat onder dit feestelijke vertoon ook een ernstige diepgang schuil: de aangrijpende tweede beweging is een verklanking van Beethovens worsteling met toenemende doofheid. Ook Schubert en Strauss verbonden muziek aan persoonlijke reflectie. Beide componisten lieten een ruim oeuvre ontroerende liederen na vol emotionele subtiliteiten, voor dit programma georkestreerd op maat van het bronzen stemgeluid van Matthias Goerne en onder de gepassioneerde leiding van onze dirigent emeritus.

Meer info >>>

Jaap dirigeert Sjostakovitsj
Vr 21.04.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Za 22.04.2023 – 20:00
Theater, Heerlen

Onstuimige ritmiek, dwarse melodieën, echo’s van Russische melancholie en een orkest van ronduit monumentale schaal: Sjostakovitsj’ Zevende heeft het allemaal. Van bescheidener omvang, maar niet minder meeslepend, zijn Mozarts pianoconcerto’s. Kirill Gerstein staat wijd en zijd bekend als een van de beste vertolkers van deze concerto’s, en laat het klavier zingen met Mozarts sprankelende Zeventiende.

Meer info >>>

Verdi’s Requiem met Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent

Do 27.04.2023 – 20:00
BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
Vr 28.04.2023 – 20:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent (uitverkocht)
Za 29.04.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Verdi’s monumentale Messa da Requiem hoort niet zomaar thuis in het traditionele rijtje van dodenmissen. Als religieus skepticus spreekt operagenie Verdi ook in dit werk eerder de taal van het theater dan die van de kerk. Toch is het resultaat Verdi pur sang. Zelfs in zijn opera’s doorkruiste hij nooit zo’n breed emotioneel spectrum op zo weinig pagina’s. Philippe Herreweghe laat koor en orkest schitteren in een van de grote favorieten uit het koorrepertoire, voor drie opvoeringen in Vlaanderen en Brussel met een van de emotionele hoogtepunten van het seizoen.

Meer info >>>

Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin met Truls Mørk en Vladimir Jurowski

Do 11.05.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Het Antwerp Symphony Orchestra ontvangt elk seizoen een aantal internationale toporkesten in zijn residentie. Het orkest breidt zo het internationale symfonische aanbod in Antwerpen uit, en zet de nieuwe Koningin Elisabethzaal op de kaart als prestigieuze concertzaal voor concertervaringen op topniveau.

Het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin meet zich met de beste orkesten van Europa, en met de magistrale Vladimir Jurowski (de zoon van de legendarische Michail Jurowski) kunnen ze daarvoor rekenen op een topdirigent. Hun troeven spelen ze mooi uit in dit unieke concert. Truls Mørk soleert in het aartsmoeilijke en hartverscheurende Tweede Celloconcerto van Sjostakovitsj, dat de getroebleerde Russische componist schreef voor de legendarische cellist Mstislav Rostropovitsj. Daarna gidst Jurowski het RSO Berlin door Prokofjevs grootse Derde Symfonie, “De Vurige Engel”. Openen doet het orkest met Moesorgskis iconische Nacht op de kale Berg.

Meer info >>>

Najaar2023

Antwerp Symphony maakt zich klaar voor de lancering van het seizoen 2023-2024. Hieronder alvast twee hoogtepunten uit het najaar 2023.

Gala met Pretty Yende 
Za 23.09.2023 – 20:15
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Zo 24.09.2023 – 11:00
Het Concertgebouw, Amsterdam

Tijdens het jaarlijkse gala zet het Antwerp Symphony Orchestra het nieuwe concertseizoen feestelijk in, samen met een solist van wereldklasse. Het orkest verwelkomt dit jaar de fenomenale Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende. Zij behoort tot de top van de operawereld en vertolkte hoofdrollen in het Teatro alla Scala in Milaan en de Metropolitan Opera in New York. Samen met het Antwerp Symphony Orchestra en dirigent Lorenzo Passerini brengt ze een genereuze selectie uit het Italiaanse operarepertoire van grootmeesters als Rossini, Verdi en Puccini. In de fonkelende akoestiek van de gouden Elisabethzaal schitteren de fascinerende heldinnen Violetta, Rosina en gravin Almaviva in een gala-avond vol glamour en passie.

Bruckners Mis nr. 3 met Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent
Vr 10.11.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Za 11.11.2023 – 20:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent

In 2024 is het exact 200 jaar geleden dat de Oostenrijkse componist Anton Bruckner geboren werd. Antwerp Symphony eert Bruckner komend seizoen met de uitvoering van twee van zijn meesterwerken: de Zevende symfonie olv Jaap van Zweden en zijn Mis nr. 3 olv Philippe Herreweghe. Deze Derde en laatste mis is een van zijn meest ontroerende werken. Bruckner schreef de muziek vanuit een enorme devotie, en tot op vandaag blijft het werk een bron van bezinning en troost.

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden. Het Antwerp Symphony Orchestra, een van de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen, brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. #thesoundofantwerp #flandersambassador

Elim Chan chef-dirigent
Philippe Herreweghe eredirigent
Edo de Waart dirigent emeritus

Koningin Elisabethzaal

Met de Koningin Elisabethzaal opende een nieuw cultuurbaken in het hart van diamantstad Antwerpen. De concertzaal biedt plaats aan 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek en een gouden uitstraling is de thuishaven van het Antwerp Symphony Orchestra. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten.

https://www.antwerpsymphonyorchestra.be/nl