Vorig jaar sloegen de Abdij Averbode en Heide Atelier vzw de handen in elkaar. Het atelier (Heist op den Berg) waar jongeren met een Niet Aangeboren Hersenletsel of Autisme worden getraind, maakt op een artisanale wijze kwaliteitsvol en ambachtelijk ijs. Sinds 2020 is dit ijs o.a. verkrijgbaar in de beroemde ‘lekdreef’ en in de abdijwinkel van ‘Het Moment’.
“wij vonden het erg belangrijk dat we een kwalitatief en lokaal product konden verbinden met een organisatie die veel betekent voor jongeren met NAH of autisme”, aldus Marc Fierens, Abt van de Abdij Averbode, “zo wordt het aangename ook aan het nuttige gekoppeld”.
De vraag was groot, en de doorsteek naar een nationale verdeler kon niet lang op zich laten wachten. Delhaize verdeelt nu reeds een ‘korf’ van Abdij Averbode producten, zoals kaas, brood, bier, mosterd en peperkoek. Alle producten worden vervaardigd met de liefde voor de lokale ingrediënten, de traditie van het ambacht, de korte keten en de uiteindelijke kwaliteit van het product.
Aan deze korf wordt nu een ambachtelijk Abdij-ijs toegevoegd, vervaardigd met de verse melk van de abdijhoeve in Averbode.
Om dit ijs mee te ontwikkelen en op nationaal niveau te lanceren werd beroep gedaan op Crème de la Crème, professionele ijsmakers uit Hasselt.
Ines Seutin, coördinator van Heide Atelier vzw :
“met Crème de la Crème vonden we een ontwikkelings- en productiepartner die erin slaagt om onze uitgangspunten en artisanale methode van werken om te zetten naar een hoger capaciteitsniveau.”
Het resultaat is de lancering van het merk Abdij-ijs van de abdij ‘Averbode’, met drie roomijs-smaken met klassieke ingrediënten die beantwoorden aan het ‘DNA van de abdij en haar omgeving’: , een klassieke ‘Vanille’, een overheerlijke ‘Walnoten met honing’, en een verrassende combinatie van ‘Mokka met stukjes speculaas’.
Rik Zweegers, eigenaar van Crème de la Crème :
“voor ons was dit een fantastisch leuk project om te ontwikkelen en uit te voeren. De traditie van de Abdij, het werken met de ingrediënten die uit Averbode komen, de samenwerking met Heide Atelier, … de puzzel viel mooi in elkaar, en we zijn trots dat we onze schouders hier mee hebben mogen onder zetten”.
De drie Averbode smaken ( in verpakking van 0,5 L) zijn nationaal verkrijgbaar bij Delhaize, en uiteraard ook bij Heide Atelier en de abdijwinkel ‘Het Moment’.
Met de aankoop van deze producten geniet de consument dus niet enkel van (h)eerlijk kwaliteitsijs, maar worden tevens Heide Atelier en de andere sociale projecten van de abdij ondersteund.

Foto: www.delhaize.be