De simpele pleziertjes van het leven terugvinden, dat is wat de Franse bergen je deze zomer aanbieden. Profiteer van de authenticiteit en de knowhow van de Franse bergdorpen bovenop een welverdiende vakantie in de gezonde buitenlucht. Deze zomer mogen we ons opmaken voor de langverwachte terugkeer van de evenementen, kunnen we genieten van een rijke gastronomie en ontdekken we het lokale erfgoed. Samen met France Montagnes maakten we een selectie van de niet te missen gebeurtenissen van deze zomer. 

Evenementen voor alle smaken
Het leven gaat langzaamaan weer zijn gangetje, en zo komt ook de planning van de zomerse evenementen in de Franse bergen weer tot bloei. In Les Contamines-Montjoie vindt van 11 tot 16 juli ‘la Semaine du Violoncelle’ plaats, oftewel de week van de cello. In het centrum van het dorp, aan de rand van een bergmeer of op het terras van een berghut: op verschillende unieke plaatsen zal een kwartet van het Orchestre de la Suisse Romande haar interpretaties geven van enkele muzikale werken – zowel van moderne stukken als van stukken uit de Renaissance – aangevuld met een visuele voorstelling. Een gratis evenement dat openstaat voor iedereen en waarvan je de programmatie hier kan terugvinden.
Voor de liefhebbers van sterren raden we aan om naar Val Thorens te gaan, waar deze zomer astronomie centraal staat. Elke maandag van juli (12, 19 en 26) en augustus (2, 9, 16 en 23) beginnen de deelnemers om 18u30 samen met een berggids aan een beklimming van anderhalf uur tot aan het hoogterestaurant La Moutière, dat op 2500 meter hoogte ligt. Na een gezellig etentje met lokale producten observeer je de sterren door een telescoop in het gezelschap van een astronoom en daal je daarna met fakkels weer af naar het dorp. Vind hier alle informatie terug voor een avond met je hoofd in de sterren.     
Kunst en natuur staan deze zomer in de schijnwerpers tijdens het Festival des Arts Ascendants in La Plagne, in het dorp Champagny-en-Vanoise. Concerten, conferenties, debatten, lezingen en plastische kunst zullen het programma opmaken, dat in het teken staat van een gemeenschappelijk onderwerp: de literatuur en het landschap. Drie dagen om met verwondering te kijken naar de kunst en de natuur. Het festival, dat zal plaatsvinden van 23 tot 25 juli, is gratis voor wie jonger is dan 26 en de programmatie ervan vind je hier.

Lokale producten in de kijker
De lokale gastronomie wordt meer dan ooit in ere gehouden door de restauranthouders van de Franse bergen, die een gemeenschappelijk doel nastreven: het delen van hun liefde voor verse en lokale producten, en het in de verf zetten van de knowhow van hun streek. Het restaurant Le Diable au Cœur in Les Deux Alpes bijvoorbeeld ontving recent het label ‘Ecotable’, dat restaurants beloont voor het gebruik van lokale, Franse producten. Een niet te missen adres dat in zijn gerechten altijd de producenten van de Oisans naar voren brengt.
In La Clusaz krijg je dan weer bloemen op je bord geserveerd. Gazpacho van wilde munt, witte saus met wilde knoflook, bloemenboter, streekproducten en een bloeiende salade … Welkom bij Chalet de Paccaly! Dit kleine stukje paradijs ligt op 1500 meter hoogte, aan de voet van een van de meest indrukwekkende kammen van de Aravis. Aan het hoofd van deze fleurige bar staan Greg en Astrid, wier passie voor de bergen hen ertoe bracht om een keuken te ontwikkelen op basis van de bloemen en planten van de bergen. Een unieke plaats waar de smaken van de Alpen zich mengen in een balans tussen fris en karaktervol, na een rustige en toegankelijke wandeling.
Sluit af met een sportieve dag met smakelijke pauzes in de vallei van Besse/Super-Besse. Met een elektrische Fat Bike rij je langs de kilometerslange pistes om de schoonheid van de landschappen te bewonderen. Tijdens een welverdiende pauze krijg je dan weer de kans om de lokale culinaire tradities te proeven in de vorm van een degustatie van charcuterie, kazen, drankjes en een dessert. Een gezellig moment in een ‘buron’, een hoeve of een kelder, maar steeds in het hart van de vulkanen van de Auvergne in het Centraal Massief!  

Ontdekking van het lokale erfgoed en ambachten
Profiteer van jouw vakantie in de bergen om het lokale erfgoed te ontdekken. In Courchevel vindt op 31 juli en 1 augustus ‘Les Rencontres du patrimoine de Villarnard’ plaats. Een weekend lang zet de vereniging ‘Le patrimoine de Villarnard Courchevel’ het gehucht Villarnard in de schijnwerpers. Je kan je verdiepen in het rijke en fascinerende verhaal van bergbewoners die het hele jaar door in het dorp midden in het bos leven. Alle erfgoedelementen die getuigen van een leven in hechte gemeenschap zijn er nog intact: de kapel van Saint-Roch en Saint-Bernard, de broodoven, het overdekte washuis, de waterbekkens en de oude school die nu het Maison du Patrimoine is geworden. 
Serre-Chevalier-Briançon stelt haar erfgoed open in het Fort des Salettes met een levendige historische scenografie (soldatenbedden, exposities …), voor een bezoek op eigen houtje of in de vorm van een spel voor de oudere kinderen. Serre-Chevalier schotelt daarnaast ook een activiteit voor die natuur, sport en erfgoed combineert. Samen met enkele gidsen ga je een halve dag op tocht met een elektrische mountainbike rond de vestingwerken van Vauban, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
En om enkele smaken uit de bergen mee naar huis te nemen, maak je kennis met de lokale producenten. In Valloire ondersteun je de korte keten met deze drie haltes, waar je rechtstreeks bij de producent kan kopen: La Ferme des Etroits, om er hun heerlijke geitenkaas te kopen – rechtstreeks op de boerderij ofwel op de dorpsmarkt; Le Gaec du Petit Borgé, waar ze melk, yoghurt, tomme, raclette, meule en Borgé aanbieden; en La Ferme de L’Adroit, waar je terecht kan om Tomme de Savoie (BGA), Beaufort, raclette van de boerderij of Bleu de Valloire mee te nemen.

Foto’s: © T Loubère – Office de Tourisme Val Thorens / © Paccaly – Pierrick Aubert / © Villarnard / www.francenews.be