Op vrijdag 14 juli vindt ‘La Dalle aux Fleurs’ plaats. De ‘dalle des Brigittines’ zal door de inwoners van de Marollen opgefleurd worden met een bloementapijt van 60m². Het ontwerp van het bloementapijt werd gemaakt door Michael, een bewoner van de Marollen. Zijn tekening werd door de jury verkozen tot winnende ontwerp. Dit initiatief van het CGAM wordt ondersteund door de vzw Bloementapijt van Brussel en het duurzaam wijkcontract Jonction. Aan de voet van het Brigittines/Visitandines flatgebouw met 151 sociale appartementen bevindt zich meer dan 1500m² beton, in de volksmond ‘la dalle’ genoemd. In het kader van het wijkcontract Jonction is deze plek een ontmoetingsplaats geworden waar wijkprojecten georganiseerd worden. Op 14 juli wordt deze gebetonneerde vlakte omgetoverd tot een groene en fleurige oase waaraan alle buurtbewoners kunnen meewerken.
In juni werd een tekenwedstrijd georganiseerd en een professionele jury selecteerde het winnende ontwerp. Het is Michael, een bewoner van de Marollen, die de wedstrijd won. Zijn tekening dient als ontwerp van het bloementapijt (zie tekening top) dat dankzij de technische ondersteuning van de vzw Bloementapijt van Brussel, die sinds 1971 instaat voor het bloementapijt op de Grote Markt, door de buurtbewoners gerealiseerd zal worden. Dit participatieproject is een mooie gelegenheid voor de Marolliens om samen hun stempel te drukken op de openbare ruimte. De organisatie zoekt trouwens nog een dertigtal bewoners om hieraan mee te werken. Volwassenen, kinderen, senioren en partners uit de buurt… iedereen kan deelnemen! De deelnemers zullen het motief op ware grootte namaken. Op 14 juli worden de bloemen om 8 uur ’s morgens afgeleverd op ‘la dalle’ en kunnen de vrijwilligers onder begeleiding van professionals meewerken aan het bloementapijt.
De realisatie van dit tapijt is ook een leuke manier om Flowertime alvast onder de aandacht te brengen, een tweejaarlijks bloemenevenement dat van 11 tot 15 augustus 2017 het Brusselse Stadhuis en de Grote Markt volledig in de bloemetjes steekt. Meer dan twintig Belgische topfloristen zullen hun creativiteit de vrije loop laten rond het thema “bloemen en vruchten”. Het evenement is eveneens een initiatief van de vzw Bloementapijt van Brussel.
Programma
14 juli: vrijwilligers uit de buurt leggen het bloementapijt aan in de voormiddag en inhuldiging vanaf 13 uur
15 juli: picknick op de “dalle” om 12u, waarbij iedereen zijn eigen eten mag meebrengen
van 14 tot 17 juli: het bloementapijt is vrij toegankelijk voor het publiek
17 juli: afbraak van het bloementapijt