De in Mechelen geboren schilder en graficus Beniti Cornelis (1946-2017):
“Mijn grootste wens is dat de kunstliefhebber wordt geraakt door de relatie tussen vormen en kleuren in mijn werk.” En: “Woorden zijn niet mijn taal. Ik geef mijn schilderijen zelden een titel. ” 

Cornelis beschouwt schilderen als een zoektocht naar evenwicht tussen het grafische en het schilderkunstige: “Ik heb de indruk dat de twee elkaar versterken en dat ze meer samenhang aan het geheel geven. Dat is de reden waarom ik constant probeer om ze in harmonie te brengen met elkaar.” 

Cornelis vergaarde heel wat woordenschat en bouwstof waarmee hij intuïtief schilderde. Zijn persoonlijke en gelaagde mythologie evolueerde en werd soberder met de jaren. Zijn coloriet werd anders maar het gevoel bleef. Zijn hele leven was Cornelis op zoek naar sporen en vormen.

“Voor mij is schilderen een rituele gebeurtenis.”

Het is de eerste tentoonstelling sinds zijn overlijden.

Met haar figuurlijk breekbare creaties raakt Ria Lins (weduwe van Beniti Cornelis) een groeiend publiek.

Haar juwelen van edele metalen, gemaakt met liefde voor het detail, zijn doordrongen van de intermenselijke relaties. Ze heeft een blijvende verwondering voor de diversiteit in onze samenleving. Haar twijfels en emoties leiden tot een associatieve dimensie in haar werk. De draagbaarheid van de juwelen vertaalt haar ideeën. Uit alles sprekt bezieling en aandacht voor zowel detail als essentie. Ontwerpster en juwelen zijn met elkaar verbonden, net zoals ook iedere draagster dat zal zijn.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 23 juni 2019.

Open op woensdag, donderdag en zaterdag van 13u30 tot 18u.
Op zondag 23 juni 2019 van 14 tot 17u.

Galerie Van Der Planken, Riemstraat 12, 2000 Antwerpen.

infot@galerievdp.be – www.galerievdp.be

Foto’s: Galerie Van Der Planken & Ruddy Berghmans.