Wie woonde er eind achttiende eeuw in de Lange Ridderstraat 4? Hoeveel bakkers telde het Sint-Andrieskwartier rond 1900? De antwoorden op deze en vele andere vragen kan iedereen voortaan uit de digitale Tijdmachine Sint-Andries halen, een uniek proefproject van UAntwerpen en Stad Antwerpen.

Veel mensen zijn vertrouwd met Google Streetview: met één muisklik zie je hoe een straat of plein er vandaag uitziet. “Onze Tijdmachine Sint-Andries werkt gelijkaardig, maar voegt er een uitgebreide historische dimensie aan toe”, legt prof. Tim Soens (UAntwerpen) uit. “We hebben de tijdmachine gevoed met zeer veel foto’s en tekeningen, en met gegevens uit belastingkohieren en dergelijke meer.”

Die gigantische hoeveelheid data maakt het nu mogelijk om enkele eeuwen terug te gaan in de tijd. De geïnteresseerde kan zichzelf terugflitsen naar 1584, 1796 of 1898. Soens: “Voor die drie jaren kan je achterhalen wie in welk huis in het Sint-Andrieskwartier woonde, hoe het huis er uit zag, welk beroep er werd uitgeoefend, hoeveel huur er betaald moest worden. Je kan ook zoeken op familienaam en zo ontdekken waar je voorouders of naamgenoten in het verleden woonden.”

Iedereen kan helpen
De Tijdmachine Sint-Andries is een proefproject van het Centre for Urban History (UAntwerpen) en Stad Antwerpen met de steun van de Gentse softwareontwikkelaar ZAMIA.

Iason Jongepier (UAntwerpen): “Via de App Store (Apple) en Google Play (Android) kan iedereen de applicatie ‘Tijdmachine Sint-Andries’ op de smartphone installeren. En meteen ook een steentje bijdragen tot de verdere uitbouw van de app. We roepen mensen op hun eigen historische foto’s van Sint-Andries te delen en de precieze locatie aan te duiden. Er zit via een quiz ook een klein spelaspect in de app.”

Voorproefje van de stad van morgen
Het project wordt getest in de Antwerp Smart Zone, een gebied van 2,7 km² in de wijk Sint-Andries. Samen met onderzoeksinstelling imec en andere partners geeft de stad Antwerpen er vorm aan haar ambities om een digitaal innovatieve stad te zijn.

“De Antwerp Smart Zone is een voorproefje van de stad van morgen”, zegt Claude Marinower, schepen voor innovatie en digitalisering van de stad Antwerpen. “De Tijdmachine Sint-Andries is een mooi voorbeeld van waar we naartoe willen met het Smart City- en open databeleid van de stad. De combinatie van data en innovatieve technologie creëert tastbare meerwaarde voor inwoners en bezoekers, ook voor bijvoorbeeld cultuur en erfgoed, thema’s die er op het eerste zicht ver vanaf lijken te staan.”

Innovatiefste technologieën
De Tijdmachine Sint-Andries maakt deel uit van een veel groter onderzoek, het Time Machine-project. In het kader van dat initiatief testen 33 universiteiten, archieven en instellingen uit zowat alle Europese landen de innovatiefste technologieën om de rijke Europese geschiedenis en het culturele erfgoed op een ongeziene manier in kaart te brengen en te ontsluiten. UAntwerpen en Stad Antwerpen behoren ook tot de partners van het Time Machine-project, dat gecoördineerd wordt door de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

uantwerpen.be/tijdmachine-sint-andries
antwerpsmartzone.be

Foto: www.uantwerpen.be