DOK Leipzig, een van de belangrijkste internationale festivals voor documentaire en animatie in Duitsland, heeft vandaag het programma voor de komende editie bekendgemaakt (8-15 oktober). De VR-titel Draw for Change: Existimos, resistimos van Clin d’oeil films is geselecteerd voor de XR-sectie. Daarnaast staan verschillende korte documentaires en animatiefilms en ook de lange documentaire Planet B van Pieter Van Eecke op het programma.

Draw for Change: Existimos, resistimos

Draw for Change: Existimos, resistimos van de Belgisch-Venezolaanse filmmaker Mariana Cadenas is een VR-ervaring die de kijker aan de hand van een combinatie van 360° video en animatie onderdompelt in de wereld van de jonge Mexicaanse cartoonist Maremoto, die met haar tekeningen vrouwen mondig wil maken en de taboes van haar samenleving wil aankaarten. We worden deelgenoot van Maremoto’s voortdurende zoektocht naar haar identiteit en drijfveer door middel van kunst, waarbij ze thema’s aansnijdt als body positivity, seksuele intimidatie en hedendaags activisme.

Dit VR-project werd ontwikkeld in parallel met de zesdelige documentairereeks Draw for Change! van Clin d’oeil Films, een internationale coproductie van showrunners Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe. Elke episode van Draw for Change! zoomt in op een vrouwelijke cartooniste ergens in de wereld en neemt ons mee op ontdekking door haar land en haar tekeningen, om zo een blik te openen op enkele van de meest prangende problemen waar vrouwen vandaag mee geconfronteerd worden.

Episodes van Draw for Change! waren eerder dit jaar te zien op Visions du Réel in Zwitserland en op het Franse Canneséries, waar de makers werden bekroond met de Prijs voor de Beste Documentaireserie. De serie is binnenkort ook te zien op Film Fest Gent en wordt later dit jaar uitgezonden op VRT Canvas.

Draw for Change! is een productie van Clin d’oeil Films, in coproductie met Point du Jour/Les films du balibari, a_BAHN en Ma.ja.de. De internationale rechten worden vertegenwoordigd door Autlook Film Sales.
Het VR-project werd geproduceerd door Evelien De Graef en Hanne Phlypo en maakt daarnaast deel uit van een educatief project voor jongeren, geïnitieerd door de impact-vzw Blue Bird Docs, dat in Vlaamse scholen verdeeld zal worden door JEF.

Kids DOK

DOK Leipzig stelt jaarlijks een uitgebreid programma samen van kindercontent, met zowel Duitse als internationale films voor alle leeftijdscategorieën van kinderen en jongeren. Tijdens vorige edities waren verschillende titels uit de Ket & Doc-reeks geselecteerd en ook op deze editie zullen meerdere Vlaamse producties worden vertoond.

De lange documentaire Planet B van Pieter Van Eecke is een coming-of-age-verhaal van twee jongeren die onderzoeken hoe het is om op te groeien in een wereld die zichzelf vernietigt. De film ging in wereldpremière tijdens Visions du Réel en is een productie van Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met het Nederlandse BALDR Film.

Naast Planet B zijn twee titels uit de vierde lichting van Ket & Doc geselecteerd: Leonie, Skeet en de biggen van Jip Heijenga, een productie van De Mensen over een meisje dat later boerin wil worden, en Skate The City van Lies Van der Auwera, geproduceerd door Bulletproof Cupid, over drie jonge skaters die hun plek in de stad opeisen.

Ten slotte wordt ook Wat zit er in die kist? van Bram Algoed vertoond als onderdeel van Kids DOK. Deze korte animatiefilm over een piloot, een kapitein, een machinist, een chauffeur, een postbode, een meisje en een reuzegrote kist is een adaptatie van het gelijknamige boek van Pieter Gaudesaboos. De productie is van Animal Tank.

Animatie

DOK Leipzig werd opgericht in 1955 en is samen met de Berlinale een van de oudste internationale filmfestivals in Duitsland. Sinds 1995 worden naast documentaires ook animatiefilms geprogrammeerd.

Dit jaar zijn twee korte animatiefilms uit Vlaanderen geselecteerd. De eerste is Drijf van Levi Stoops, een film over een koppel dat in het midden van de oceaan op een boomstam drijft. Drijf wordt in Leipzig buiten competitie vertoond. Het is een productie van Lunanime, het Franse Miyu Distribution verzorgt de internationale sales.

Ten slotte is een afstudeerproject uit Vlaanderen geselecteerd voor de Internationale Animatiecompetitie: de korte animatiefilm Cyclepaths, het eindwerk van Anton Cla aan KASK School of Arts.

Draw for Change: Existimos, resistimosPlanet B, Wat zit er in die kist? en Drijf kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. De documentaireserie Draw for Change! kon rekenen op de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Leonie, Skeet en de biggen en Skate The City werden gemaakt als onderdeel van Ket & Doc, een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.