Diepvriesgroenten zijn vaak verser dan de zogenaamde ‘verse’ groenten die in de handel verkrijgbaar zijn. Bij deze producten wordt er nauwlettend over gewaakt dat de keten tussen plukken of oogsten en invriezen tot een minimum herleid wordt, en de producenten hebben het zelfs over ‘vriesverse’ producten. In deze moeilijke tijden zetten ze graag een tandje bij om de leveringen aan huis maximaal te verzekeren.

“Niet minder dan zes van de zeven belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden in Europa houden direct verband met onze leefwijze en voedingspatroon. Groenten uit de diepvries kunnen helpen om  groenten nog meer in ons dagelijks voedingspatroon te integreren zodat lekker en gezond eten voor iedereen toegankelijk wordt.” Aan het woord is ex-Europees commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Mariann Fischer die een oud zeer aanhaalt, namelijk de vooroordelen die nog steeds bestaan tegenover diepvriesgroenten.
Er kan niet genoeg beklemtoond worden dat diepvriesgroenten in feite verse groenten zijn, zo snel mogelijk na de oogst verwerkt en ingevroren. Dit zorgt ervoor dat alle voedingseigenschappen van de groenten optimaal bewaard worden. Niet te verwonderen dus dat sommige producenten het graag hebben over ‘vriesverse’ groenten.
Bovendien zijn ze erg gebruiksvriendelijk omdat je de groenten in de diepvries altijd beschikbaar hebt en ze je niet meer hoeft schoon te maken, zodat je alle tijd aan je bereiding kan spenderen.

Puur natuur
De diepvriesgroenten van bij ons hebben een aantal onmiskenbare eigenschappen. Ze worden door de producenten van nabij gevolgd en geoogst op het ogenblik dat ze een optimale rijpheid, smaak en voedingswaarde hebben.
Iedere groente heeft nood aan een bepaald soort bodem, seizoen en klimaat om optimaal te gedijen. Uiteraard spelen ook de teler en de verwerkende fabriek een rol. Aan de hand van de teeltfiche zijn de verschillende stappen van het veld tot op het bord perfect traceerbaar.
Ook bij de teelt van diepvriesgroenten wordt rekening gehouden met milieubewust watergebruik. Zo kan de exacte hoeveelheid water voor elke plant afhankelijk van de bodem en het klimaat perfect gevolgd worden. De bemesting en bescherming van de bodem zijn eveneens aan strenge regels onderworpen.
Van groot belang is verder de keuring ter plaatse. De teeltverantwoordelijke bepaalt samen met de landbouwer wanneer de groenten voldoende rijp zijn om te kunnen geoogst worden, en kan op elk moment een perceel met mindere kwaliteit weigeren.

Snelheid
In het proces van veld naar bord is snelheid troef. De oogst wordt vooraf geplant en gebeurt stipt op tijd. Dit oogsten gebeurt mechanisch in minder dan twee uur tijd. Snelheid is een van de meest vitale criteria om de voedingsstoffen optimaal te behouden. De fabrieken liggen dan ook steeds in de onmiddellijke nabijheid van de velden waarop de groenten geteeld worden. Tussen het oogsten en diepvriezen zit maximum vijf uur. Zo blijven vitamines, mineralen en vezels samen met de smaak optimaal behouden. Groot voordeel is dat groenten uit de diepvriezer het hele jaar door verkrijgbaar zijn.
Het eigenlijk diepvriezen gebeurt in twee stappen. Eerst worden de groenten na het sorteren op maat en het schoonmaken geblancheerd, de eerste noodzakelijke stap om de voedingswaarde te behouden. Dit gebeurt door middel van stoom of doorstroming in kokend water. Het blancheren stopt ook de enzymatische werking en fixeert de natuurlijke kleur en smaak. Na het blancheren worden de diepvriesgroenten eerst afgekoeld in koud water en vervolgens door een tunnel met een temperatuur van -40°C geleid. Daar verblijven ze een korte tijd, tot de temperatuur in de kern van de groente tot -18°C gedaald is. Het is ook op deze temperatuur dat de groenten worden opgeslagen tot het moment van de aankoop door de consument.

Bewaren
Diepvriesgroenten volgens de regels bewaren is een kwestie van temperatuur. Diepvriesgroenten moeten bewaard worden bij een temperatuur van -18°C. Het diepvriesproces heeft geen invloed op de hoeveelheid vitamines, mineralen, sporenelementen en vezels van de groente op voorwaarde dat je de koudeketen respecteert.
De voedingswaarde van verse groenten en diepvriesgroenten is bijna hetzelfde. Verse groenten worden meestal niet onmiddellijk na het oogsten bereid en vaak langere tijd opgeslagen. Bovendien betekent een kilogram diepvriesgroenten ook daadwerkelijk een kilogram groenten. 

Foto’s: www.seniorennet.be