Vier topwetenschappers en modeontwerpster Diane von Furstenberg(foto) kregen op 30 maart een eredoctoraat van UAntwerpen. De plechtige ceremonie is de blikvanger, maar de eredoctors gaven ook allemaal een masterclass voor studenten, alumni en mensen uit het werkveld.
Diane von Furstenberg (69), geboren in Brussel, creëerde in 1974 de iconische wikkeljurk. Meteen was haar naam en die van haar modehuis DVF gemaakt. Minder bekend is dat zij zich inzette als goodwillambassadeur voor het Red Star Line-project, het migratiemuseum op het Eilandje.
“Ze schaarde zich achter het project vanwege haar Belgische roots en ook haar voorliefde voor Antwerpen als modestad speelde een rol, maar daarnaast benadrukt ze ook steeds haar persoonlijke ervaringen als immigrant in de VS”, zegt Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen. “Zij krijgt het eredoctoraat algemene verdiensten voor haar buitengewone verdiensten op het vlak van mode en ondernemerschap, in combinatie met een intens engagement op het vlak van vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen.”
Grondlegger van de tablet
Op het podium van de Aula Rector Dhanis kreeg het mode-icoon het gezelschap van vier topwetenschappers. Net zoals von Furstenberg gaven zij donderdag ook allemaal een masterclass. Op die manier betrekt de Universiteit Antwerpen ook haar studenten, alumni en alle mensen uit het werkveld van de eredoctors bij de viering.
–        Almuth Grésillon, een van de belangrijkste theoretici van de critique génétique (het onderzoek naar creatieve processen), krijgt een eredoctoraat van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Ze was van bij de oprichting actief betrokken bij het Institut des Textes et Manuscrits Modernes (ITEM-CNRS) in Parijs en leidde het instituut van 1986 tot 1994.

–        Ernst Fehr, professor aan de universiteit van Zürich, is de laureaat van de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen. Hij is actief in de gedrags- en neuro-economie, en behandelt vragen als: hoe ontstaan efficiënte werk- en handelsbetrekkingen en hoe worden ze in stand gehouden? Hoe kan het management ongeïnteresseerde werknemers motiveren zonder daarbij de geïnteresseerden te demotiveren?

–        Jan Rabaey(foto), geboren in Veurne en professor University of California in Berkeley, wordt voorgedragen door de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hij legde begin jaren negentig met zijn ‘infopad’ de basis van de latere iPads en tabletcomputers. Vandaag doet hij onderzoek naar het human intranet, waarbij het menselijk lichaam wordt verbonden met sensoren en toestellen, die dan communiceren met het brein van de mens.

–        Christophe Lasseur (European Space Agency) krijgt het eredoctoraat van de Faculteit Wetenschappen. Hij is de man achter het MELiSSA-project (Micro-Ecological Life Support System Alternative), rond closed loop life support dat bestaat uit een vijftal fases gaande van afvalverwerking tot het opnieuw genereren van voeding en energie.

Foto’s: UAntwerpen