Leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs mogen volgende week weer voltijds naar school. Wat vinden ouders en leerkrachten daarvan? Deze en andere vragen krijgt u voorgeschoteld tijdens een nieuwe ronde van de Grote Coronastudie.

De coronacijfers evolueren al een aantal dagen in de goede richting. De vaccinatiecampagne kan vanaf deze week nog een stevige tand bijsteken. De experts verwachten het kantelpunt binnen enkele weken. Behoorlijk wat optimistische geluiden dezer dagen, maar helemaal verslagen is het coronabeestje natuurlijk/helaas nog niet. En dus blijft deelnemen aan de Grote Coronastudie nog steeds relevant.

Zinvolle uitspraken
Op dinsdag 4 mei is de bevraging – een initiatief van UAntwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het FWO – aan haar 36ste ronde toe. Twee weken geleden namen opnieuw 22 000 Belgen deel aan de Grote Coronastudie, wat de enquête nog steeds veruit de grootste in haar soort maakt. De data die de bevraging oplevert, worden gedeeld met de beleidsmakers.

“We weten dat onze steekproef niet volledig representatief is voor de Belgische bevolking, maar via statistische correcties kunnen we toch heel zinvolle uitspraken doen”, legt prof. Thomas Neyens (KU Leuven) uit. De resultaten worden altijd herwogen naar leeftijd, geslacht, opleiding en provincie, tenzij anders vermeld. Details over de statistische interpretatie vindt u in deze bijdrage.

Hervatten van de lessen
In de nieuwe vragenronde staan de wetenschappers onder meer even stil bij enkele actuele onderwerpen. Zo leggen ze u de vraag voor of u bij het vastleggen van uw vakantie rekening zal houden met de timing van uw vaccinatie. Alle ouders kunnen ook hun mening geven over het aangekondigde hervatten van de fysieke lessen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs op 10 mei. Zijn ze er gerust op en denken ze dat het veilig kan? Of vinden ouders en leerkrachten het onverantwoord? Aan studenten en lesgevers hoger onderwijs wordt ook de vraag gesteld of ze meer lessen op de campus een haalbare kaart vinden.

De Grote Coronastudie kan op dinsdag 4 mei opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tussen 10 en 22 uur. Ook als u nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Foto: www.uantwerpen.be