Ondanks de huidige gezondheidscrisis blijft Delhaize zich onvoorwaardelijk inzetten voor een duurzamere planeet. Sinds het ontstaan van The Lion’s footprint streeft Delhaize naar plasticneutraliteit en daarom heeft het bedrijf besloten om een einde te maken aan de verkoop van plastic zakken aan de kassa. In plaats daarvan biedt Delhaize nu papieren zakken aan die 100% gerecycleerd en recycleerbaar zijn. In totaal wordt 300 ton plastic per jaar bespaard.

Nieuwe papieren zakken bij Delhaize
Delhaize heeft de laatste jaren moeten vaststellen dat er nog teveel plastic zakken worden gekocht door de klanten voor eenmalig gebruik. Hoewel plastic zakken dienen om de klant bij het boodschappen goedkoop doen uit de nood te helpen, worden ze door Delhaize als niet duurzaam beschouwd voor het weinige aantal keren dat ze maar gebruikt worden. Idealiter kiest de klant dus voor een herbruikbare zak, een duurzame oplossing dus.
Voor de klanten die hun eigen herbruikbare tas niet mee naar de winkel hebben gebracht, zijn er vanaf nu nieuwe recycleerbare papieren zakken verkrijgbaar aan de kassa. 

Het idee van deze beslissing is dat iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen plastic afval: de retailer, de producent én de klant. De langetermijndoelstelling van deze verandering is de klanten aan te moedigen om hun eigen herbruikbare boodschappentassen mee te nemen. De papieren zakken zouden alleen dienen om de klant uit de nood te helpen. Delhaize wil hiermee dus een duurzame gedragsverandering mogelijk maken om op die manier zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.
De papieren zakken zijn vanaf 16 november beschikbaar in de Delhaizewinkels voor de prijs van 25 eurocent.
Delhaize schat hiermee zo’n 300 ton plastic per jaar te kunnen besparen, wat rechtstreeks zal bijdragen aan de ambitieuze doelstellingen binnen het  Lion’s Footprint programma, het geïntegreerd duurzaamheidsproject van Delhaize.

The Lion’s Footprint: het gebruik van plastic verminderen
Meer dan een jaar geleden lanceerde Delhaize The Lion’s Footprint, een ambitieus duurzaamheidsplan waarin de onderneming zich voor 100% inzet voor het milieu en haar ecologische voetafdruk wil verminderen. Het plan heeft drie grote luiken, waaronder het ambitieuze maar haalbare doel om plasticneutraliteit te bereiken. Deze maandag zet Delhaize De Leeuw een nieuwe stap naar plasticneutraliteit door de verkoop van plastic zakken geleidelijk aan te vervangen tot de voorraad op is en recycleerbare en 100% gerecycleerde papieren zakken aan te bieden.

PRAKTIJKE INFORMATIE :
 
– Meer informatie over het programma The Lion’s Footprint op het webadres https://www2.delhaize.be/fr-be/thelionsfootprint.
– Dunne plastic zakken zullen te koop zijn zolang de voorraad strekt om verspilling te minimaliseren.

Foto: www.delhaize.be