Door de huidige milieu-uitdagingen maakt Delhaize duurzame innovatie tot één van haar prioriteiten. Duurzaamheid is al jaren een vaste waarde in de winkels van Delhaize. Denken we maar aan warmterecuperatie, natuurlijk daglicht, isolatie en zonnepanelen. Maar nu schakelt Delhaize nog een versnelling hoger en komt het met een primeur : het hergebruik van batterijen van elektrische wagens als back-up energiebron voor de winkel in het geval van een stroomonderbreking.

Delhaize supermarkten maken gebruik van dieselgeneratoren als back-upsysteem bij een stroompanne. Op die manier kunnen de cruciale systemen van een winkel blijven draaien wanneer de stroom onderbroken wordt. Het nadeel van deze generatoren is dat ze draaien op fossiele brandstoffen die vervuilend zijn.  Daarom wil Delhaize dit verouderde proces afbouwen en deze generatoren vervangen door gebruikte elektrische batterijen van auto’s of bussen. Delhaize gelooft in dit nieuwe proces omdat het enorme voordelen biedt voor de duurzaamheid in de winkels, nl.:
Stroomgarantie in de winkels bij panne
Ecologisch alternatief voor dieselgeneratoren
Tweede leven voor gebruikte autobatterijen

Deze nieuwe optie lijkt ideaal qua duurzaamheid. Delhaize wil daarom een zes maanden durend pilootproject uitvoeren in Delhaize Sint-Rochus in Kortrijk om haar ecologische engagementen voort te zetten. Het project wordt vanaf 14 mei in gebruik genomen in de gloednieuwe winkel in Kortrijk.
Er blijft echter nog één vraag onbeantwoord: “Kunnen deze batterijen nog een derde leven krijgen? ». Delhaize heeft hier uiteraard over nagedacht en het bedrijf Umicore zal deze batterijen recycleren zodra ze niet meer werken. Het was voor Delhaize heel belangrijk om een Belgisch project te promoten, omdat ze ook een voorstander is van een lokale markt. De batterijen worden zo geproduceerd, hergebruikt én gerecycleerd in België.

Delhaize werkt “eco friendly” samen
Delhaize onderneemt dit avontuur natuurlijk niet alleen. Delhaize zet haar ecologische engagementen voort met de duurzame start-up “Revolta”. Revolta liet zich inspireren door de principes van de kringloopeconomie en biedt de bedrijven die zich zorgen maken over hun energievoetafdruk een oplossing voor hernieuwbare energie aan door hen hergebruikte autobatterijen te leveren. Het bedrijf garandeert dat de batterijen nog 80 % van hun capaciteit hebben en geven daarbij een garantie van 10 jaar. Revolta is tevens mede-oprichter van Watt4ever die een 100% Belgische cradle-to-cradle firma is die batterijen van elektrische en hybride voertuigen ombouwt tot duurzame energie-opslagsystemen.

Dit project is wel degelijk een duurzame energieoplossing want het vermijdt overmatig CO2-verbruik en de extractie van zeldzame materialen zoals kobalt, wat nodig is om de klassieke generatoren in de Delhaize-winkels te laten draaien.
Om de voordelen van deze methode te bevestigen, heeft Revolta een studie uitgevoerd over de voordelen van autobatterijen in supermarkten. Hieruit blijkt:
De batterijen zorgen voor een ononderbroken stroomvoorziening voor de kassa’s, IT-systemen en de veiligheidscircuits bij een stroompanne;
Er wordt 6 ton CO2 en 15 kg kobalt vermeden voor de productie van een nieuwe batterij;
In de zomer kunnen de batterijen de energie van zonnepanelen opslaan

Foto: www.delhaize.be